Pomagają zasnąć szybko i na długo. Ale musisz je zebrać teraz

To naturalny środek na uspokojenie i bezsenność, co potwierdza nie tylko wiedza wyniesiona z medycyny ludowej, ale i fachowa literatura. Chmiel kojarzymy głównie z produkcją piwa, zapominając, jak bardzo wartościowa to roślina.

Szyszki chmielu Szyszki chmielu
Źródło zdjęć: © Canva | Mykola Lunov

Chmiel (Humulus L.) prawdopodobnie pochodzi z Azji, a w Polsce jest uprawiany od IX wieku. Roślina ta wyróżnia się szybkim tempem wzrostu i dziko występuje głównie w wilgotnych lasach. Koniec sierpnia i początek września to najlepszy czas dla osób, zainteresowanych właściwościami chmielu, ponieważ to najlepsza pora na zbiór szyszek tej rośliny. Chmiel bowiem oferuje wiele korzyści zdrowotnych, między innymi wspiera zdrowy sen i działa uspokajająco. Już starożytni Rzymianie i Grecy zdawali sobie sprawę z jego właściwości. Uważali, że umieszczenie chmielu w poszewce poduszki ułatwia zasypianie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Na co pomagają szyszki chmielu?

Szyszki chmielu swoje właściwości lecznicze zawdzięczają 150 aktywnym substancjom. To m.in. goryczki, które wspomagają trawienie, łagodzą wzdęcia i dolegliwości układu pokarmowego, oraz flawonoidy, szczególnie ksantohumol, działające antyoksydacyjnie. Składniki te mają także działanie rozkurczowe i przyspieszają gojenie się ran.

Jednym z najważniejszych składników chmielu jest lupulina. Dzięki niej chmiel znalazł zastosowanie w medycynie. Lupulina hamuje czynność kory mózgowej, co utrudnia transport bodźców do układu nerwowego. Dzięki temu chmiel działa uspokajająco i nasennie, pomagając w walce z bezsennością, stanami lękowymi, stresem, pobudzeniem i niepokojem.

Ponadto ekstrakt z szyszek chmielu ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antygrzybicze. Stosowany w postaci okładów pomaga przy zapaleniu korzonków nerwowych, bólach reumatycznych, a także w stanach zapalnych skóry i ranach trudnych do gojenia.

Szyszki chmielu pomogą zasnąć
Szyszki chmielu pomogą zasnąć © Canva | ValentynVolkov

Jak stosować szyszki chmielu?

Szyszki chmielu można zebrać i ususzyć lub zakupić ususzone już w wielu aptekach oraz sklepach zielarskich. Przygotowanie naparu jest niezwykle proste – wystarczy zalać 0,5-1 g szyszek chmielowych wrzącą wodą (ok. 150 ml) i odstawić na ok. 10 minut. Napar z szyszek, jako środek ułatwiający zasypianie, należy spożywać co najmniej 30 minut przed snem.

Warto jednak pamiętać, że specjaliści nie zalecają picia naparu w przypadku jednoczesnego zażywania leków uspokajających. Dobrą wiadomością jest to, że domową herbatkę można łączyć z innymi ziołami, na przykład z melisą, która również działa uspokajająco.

Wybrane dla Ciebie

Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste