Pomagają zasnąć szybko i na długo. Ale musisz je zebrać teraz

To naturalny środek na uspokojenie i bezsenność, co potwierdza nie tylko wiedza wyniesiona z medycyny ludowej, ale i fachowa literatura. Chmiel kojarzymy głównie z produkcją piwa, zapominając, jak bardzo wartościowa to roślina.

Szyszki chmielu Szyszki chmielu
Źródło zdjęć: © Canva | Mykola Lunov

Chmiel (Humulus L.) prawdopodobnie pochodzi z Azji, a w Polsce jest uprawiany od IX wieku. Roślina ta wyróżnia się szybkim tempem wzrostu i dziko występuje głównie w wilgotnych lasach. Koniec sierpnia i początek września to najlepszy czas dla osób, zainteresowanych właściwościami chmielu, ponieważ to najlepsza pora na zbiór szyszek tej rośliny. Chmiel bowiem oferuje wiele korzyści zdrowotnych, między innymi wspiera zdrowy sen i działa uspokajająco. Już starożytni Rzymianie i Grecy zdawali sobie sprawę z jego właściwości. Uważali, że umieszczenie chmielu w poszewce poduszki ułatwia zasypianie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Na co pomagają szyszki chmielu?

Szyszki chmielu swoje właściwości lecznicze zawdzięczają 150 aktywnym substancjom. To m.in. goryczki, które wspomagają trawienie, łagodzą wzdęcia i dolegliwości układu pokarmowego, oraz flawonoidy, szczególnie ksantohumol, działające antyoksydacyjnie. Składniki te mają także działanie rozkurczowe i przyspieszają gojenie się ran.

Jednym z najważniejszych składników chmielu jest lupulina. Dzięki niej chmiel znalazł zastosowanie w medycynie. Lupulina hamuje czynność kory mózgowej, co utrudnia transport bodźców do układu nerwowego. Dzięki temu chmiel działa uspokajająco i nasennie, pomagając w walce z bezsennością, stanami lękowymi, stresem, pobudzeniem i niepokojem.

Ponadto ekstrakt z szyszek chmielu ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antygrzybicze. Stosowany w postaci okładów pomaga przy zapaleniu korzonków nerwowych, bólach reumatycznych, a także w stanach zapalnych skóry i ranach trudnych do gojenia.

Szyszki chmielu pomogą zasnąć
Szyszki chmielu pomogą zasnąć © Canva | ValentynVolkov

Jak stosować szyszki chmielu?

Szyszki chmielu można zebrać i ususzyć lub zakupić ususzone już w wielu aptekach oraz sklepach zielarskich. Przygotowanie naparu jest niezwykle proste – wystarczy zalać 0,5-1 g szyszek chmielowych wrzącą wodą (ok. 150 ml) i odstawić na ok. 10 minut. Napar z szyszek, jako środek ułatwiający zasypianie, należy spożywać co najmniej 30 minut przed snem.

Warto jednak pamiętać, że specjaliści nie zalecają picia naparu w przypadku jednoczesnego zażywania leków uspokajających. Dobrą wiadomością jest to, że domową herbatkę można łączyć z innymi ziołami, na przykład z melisą, która również działa uspokajająco.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej