Biały i twardy środek pomidorów to nie przypadek. Gdy poznasz powód, złapiesz się za głowę

Pomidory chętnie uprawiamy, a jeszcze chętniej zajadamy się nimi. Dojrzewające w słońcu owoce cieszą wspaniałym, delikatnym smakiem, charakteryzują się również szerokim zastosowaniem w kuchni. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego niektóre okazy mają mało apetyczny biały i twardy miąższ? 

ObrazekPomidory z białym miąższem - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Skórka jest czerwona, ale wnętrze pomidora białe i twarde, sprawiające wrażenie, jakby owoc nie był dojrzały? Najpewniej masz do czynienia z taką odmianą pomidora, która stworzona została do hodowania na szeroką skalę. Co jeszcze stoi za tym, że czerwony owoc, zamiast zachwycać smakiem, ma twardy, biały i nieapetyczny miąższ?

Dlaczego pomidory są białe i twarde w środku?

To nierzadko celowy zabieg. Pomidory z takim miąższem to specjalne odmiany uprawiane na sprzedaż masową. Dzięki takim właściwościom stają się bardziej wytrzymałe w transporcie oraz wydłużona jest ich przydatność do spożycia. Pomidor z twardym i białym wnętrzem może oznaczać też, że plony nie były właściwie nawożone. Mowa konkretniej o niedoborze pierwiastków, przede wszystkim potasu.

Jak wykazał eksperyment przeprowadzony przez Instytut Warzywnictwa, przy silnym niedoborze potasu niektóre owoce nie nadawały się do spożycia, nie tylko z powodu nadmiernej twardości samego rdzenia, ale także dlatego, że miały biały i twardy miąższ. Pomidory z niedoborem potasu są również mniej smaczne, ze względu na obniżoną zawartość cukrów i kwasów, a także niższą zawartość suchej masy w owocach.

Obrazek
Pomidor - Pyszości; Foto: Pixabay.com

Lipoken i stolbur a biały miąższ w pomidorach

Pomidory stają się twarde i białe w środku również przez zbyt wysokie temperatury. Ciepło powyżej 35 stopni prowadzi do tego, że owoce przestają wchłaniać potas i nie dojrzewają na szypułce. To z kolei sprawia, że w pomidorze nie powstaje lipoken - naturalny pigment, który jest odpowiedzialny za produkcję czerwonego pigmentu.

Powodem takiego wybarwienia może być też choroba - stolbur. Jednym z jej objawów jest przybieranie przez owoce pomidora nieregularnych kształtów. Wewnątrz zaś jest niewiele nasion lub są one zawarte w małych ilościach, a ciało przenikają biała i twarda tkanka włóknista oraz zdrewniałe i przerośnięte naczynia.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników