PoradyBiały i twardy środek pomidorów to nie przypadek. Gdy poznasz powód, złapiesz się za głowę

Biały i twardy środek pomidorów to nie przypadek. Gdy poznasz powód, złapiesz się za głowę

Pomidory chętnie uprawiamy, a jeszcze chętniej zajadamy się nimi. Dojrzewające w słońcu owoce cieszą wspaniałym, delikatnym smakiem, charakteryzują się również szerokim zastosowaniem w kuchni. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego niektóre okazy mają mało apetyczny biały i twardy miąższ? 

Pomidory z białym miąższem - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Pomidory z białym miąższem - Pyszności; Fot. Adobe Stock

12.07.2023 | aktual.: 12.07.2023 19:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Skórka jest czerwona, ale wnętrze pomidora białe i twarde, sprawiające wrażenie, jakby owoc nie był dojrzały? Najpewniej masz do czynienia z taką odmianą pomidora, która stworzona została do hodowania na szeroką skalę. Co jeszcze stoi za tym, że czerwony owoc, zamiast zachwycać smakiem, ma twardy, biały i nieapetyczny miąższ?

Dlaczego pomidory są białe i twarde w środku?

To nierzadko celowy zabieg. Pomidory z takim miąższem to specjalne odmiany uprawiane na sprzedaż masową. Dzięki takim właściwościom stają się bardziej wytrzymałe w transporcie oraz wydłużona jest ich przydatność do spożycia. Pomidor z twardym i białym wnętrzem może oznaczać też, że plony nie były właściwie nawożone. Mowa konkretniej o niedoborze pierwiastków, przede wszystkim potasu.

Jak wykazał eksperyment przeprowadzony przez Instytut Warzywnictwa, przy silnym niedoborze potasu niektóre owoce nie nadawały się do spożycia, nie tylko z powodu nadmiernej twardości samego rdzenia, ale także dlatego, że miały biały i twardy miąższ. Pomidory z niedoborem potasu są również mniej smaczne, ze względu na obniżoną zawartość cukrów i kwasów, a także niższą zawartość suchej masy w owocach.

Pomidor - Pyszości; Foto: Pixabay.com
Pomidor - Pyszości; Foto: Pixabay.com

Lipoken i stolbur a biały miąższ w pomidorach

Pomidory stają się twarde i białe w środku również przez zbyt wysokie temperatury. Ciepło powyżej 35 stopni prowadzi do tego, że owoce przestają wchłaniać potas i nie dojrzewają na szypułce. To z kolei sprawia, że w pomidorze nie powstaje lipoken - naturalny pigment, który jest odpowiedzialny za produkcję czerwonego pigmentu.

Powodem takiego wybarwienia może być też choroba - stolbur. Jednym z jej objawów jest przybieranie przez owoce pomidora nieregularnych kształtów. Wewnątrz zaś jest niewiele nasion lub są one zawarte w małych ilościach, a ciało przenikają biała i twarda tkanka włóknista oraz zdrewniałe i przerośnięte naczynia.