Pomyślałam, że cena za knedle u Gessler to przesada. Potem spróbowałam pierwszego kęsa

Zanim przyjdzie czas na knedle ze śliwkami, świat gastronomii i polskie domy żyją knedlami z truskawkami. To klasyka, której raczej nie sposób sobie odmówić. Kiedy jednak cena znacznie przewyższa średnią, pojawiają się wątpliwości. Zaryzykowałam i kupiłam knedle za ponad pół stówy u Magdy i Lary Gessler. Oto co można powiedzieć po takim obiedzie.

Knedle z truskawkami - sezonowe danie ze "Słodki Słony"Knedle z truskawkami - sezonowe danie ze Słodki Słony
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

W samym sercu Warszawy, na ulicy Mokotowskiej, w znanym lokalu Słodki Słony firmowanym przez Magdę i Larę Gessler można zjeść obiad na słodko, który przywodzi na myśl najlepsze wspomnienia z domowej kuchni. Z sezonowego menu wybrałam knedle z truskawkami - klasyczne danie w letnim wydaniu - serwowane z gęstą śmietanką. Do tego szklanka schłodzonego kompotu truskawkowego. Brzmi prosto? Tak. Ale to właśnie w tej prostocie kryje się magia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Knedle z truskawkami - smakują jak u babci

Truskawkowe menu u Gessler

Na pierwszy rzut oka cena zaskakuje: 56 zł za pięć knedli, do tego 18 zł za kompot. Dla porównania: w warszawskich barach mlecznych podobne danie można zjeść nawet za połowę tej ceny i często w większej porcji. Ale nie ma się co oszukiwać: za nazwiskiem Gessler stoi zarówno renoma, jak i konkretna jakość, a sam lokal plasuje się w zupełnie innej kategorii niż zwykłe "mleczaki".

W sezonie zarówno witryna cukierni, jak i menu Słodkiego Słonego po brzegi napakowane są pysznościami z truskawkami. Od drożdżówek po knedle. To zdecydowanie na plus, bo nie oczekuję aktualnie ani śliwek, ani jagód, na które po prostu cierpliwie poczekam. Podobnie jak na knedle, bo te pojawiły się na stole po ok. 30 minutach od zamówienia. Mimo dłuższego niż się spodziewałam czasu oczekiwania, obsługa zachowała klasę - przeprosiny były uprzejme i profesjonalne. Ilość kompotu w szklance nie była też za mała, więc czekając na obiad, nie wypiłam wszystkiego. A jak smakowały same knedle i czy zapłaciłabym tyle drugi raz?

Jak smakują knedle z truskawkami w lokalu Słodki Słony?

Po sprawdzeniu ceny n profilach społecznościowych lokalu uderzyło mnie, że za obiad dla jednej osoby trzeba zapłacić blisko 70 zł, ale postanowiłam sprawdzić to osobiście. Najadłam się i posiłek wprawił mnie w dobry humor. Choć cena nie należy do najniższych, danie spełnia w mojej ocenie obietnicę smaku i nastroju. A to w gastronomii często bywa warte więcej niż dokładne przełożenie na złotówki.

Nie ma co ukrywać, że sezonowe knedle z truskawkami mają mięciutkie ciasto, które zdecydowanie kojarzy się z dopieszczoną kuchnią mamy i babci. Podane najprościej jak można, czyli ze śmietanką i udekorowane truskawką. Kto chce, może sobie posypać cukrem, ale tego wystarczy odrobina - bardziej z przyzwyczajenia niż dla faktycznego dosłodzenia potrawy. Takie dania mają w sobie coś więcej niż tylko jakościowej składniki. To dobra technika przygotowania, bez pójścia na skróty.

Cena za obiad "Słodki Słony"
Cena za obiad "Słodki Słony" © Pyszności

Czy wrócę? To pytanie po zapłaceniu rachunku sama sobie zadałam. I już wiem, że raczej spróbuję odtworzyć ten smak i jakość dania w domu. Panie Gessler dają dobry przykład, ale niekoniecznie trzeba się codziennie stołować na Mokotowskiej. Raz na jakiś czas warto dać sobie odrobinę luksusu i zjeść coś, co przywołuje dzieciństwo w wersji premium, a potem zainspirowanym wrócić do własnej kuchni.

Magdalena Pomorska, szefowa redakcji Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba