Specjaliści wyjaśniają, skąd wzięły się problemy z cukrem. Kto na tym najwięcej zarabia?

Problemy z cukrem wciąż trwają. Ostatnie zamieszanie na polskim rynku wokół cukru jest bardzo duże. Skąd te zawirowania. Czemu cukier tak drożej. Okazuje się, że przedsiębiorcy, którzy chcą zakupić cukier do swoich sklepów od producentów, strajkują. Nie chcą płacić tak dużych sum za ten produkt.

Obrazek
Paulina

Ceny cukru u producentów są dużo wyższe niż w zeszłym roku. Jednocześnie wiemy, że jednym z głównych graczy na rynku jest Krajowa Spółka Cukrowa, na której zyskach zależy państwu. Rafał Romanowski, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi twierdzi, że za brak cukru w sklepach odpowiadają ,,przepychanki' między dostawcami, a właścicielami sieci handlowych. Problem z brakiem tego produktu na półkach wywołał panikę wśród kupujących. Z tego powodu sieci nałożyły limity.

Obserwujemy teraz, że na półkach sklepowych nie ma cukru. Nie oznacza to jednak, że nie wyprodukowaliśmy dostatecznej ilości cukru, tylko że sieci handlowe chcą zaopatrywać się w cukier po tych cenach, które były kontraktowane rok temu, ale sprzedawać go drożej, za ok. 5,5 zł za 1 kg. Producenci cukru, w tym Krajowa Spółka Cukrowa, nie chcą godzić się na ten stan rzeczy. Chcą uzyskiwać ceny rynkowe" — tłumaczy
Obrazek
Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com

Minister rolnictwa dodaje również, że nie jest to pierwsza taka sytuacja w kraju. Bardzo podobnie było z makaronem podczas pandemii.

,,Nie ma wątpliwości, że cukier w Polsce jest, a nasz kraj jest również jego eksporterem i trzecim co do wielkości producentem w UE''- dodaje minister

Problemy z cukrem- ile jeszcze będą trwały?

Czy mamy jeszcze szanse kupić cukier w normalnej cenie? Wzrost cen cukru to 7 zł to już duża przesada jak komentują klienci sklepów. Cukier na limity w 21 wieku? Problemy  z cukrem wcale nie znikają.

Tutaj mogę złożyć obietnicę w imieniu własnym, ale i wicepremierów Henryka Kowalczyka oraz Jacka Sasina, że takie starania będziemy czynić. Nie chcemy, aby rolnik miał problem ze zbyciem swojej produkcji ani żeby stosowany był wobec niego dyktat cenowy" — powiedział wiceminister rolnictwa.

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego. Przedstawiamy 8 przepisów z ciastem francuskim:

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa