Ponownie zagotowanie wody jest szkodliwe dla Twojego organizmu. Nie rób tego więcej!

Masz ochotę na kawę lub herbatę. Wstawiasz wodę, wlewasz do filiżanek… I co robisz z wodą, która Ci zostanie? Wylewasz? Zapewne robisz tak, jak większość ludzi – po prostu zostawiasz ją w czajniku, czekając do kolejnego podgrzewania wody. I to jest błąd!

Wydaje Ci się to na pewno absurdalne: „Jak to możliwe, że przegotowana drugi raz woda może być szkodliwa?”


Okazuje się, że może i to bardzo! Przyjrzyjmy się temu, co faktycznie dzieje się, kiedy woda jest gotowana.
Podczas gotowania zmienia się skład chemiczny wody i wytrącają się związki węgla. Zmienia się zawartość tlenu w wodzie i szkodliwe substancje zawarte w niej się zagęszczają. Można zrobić nawet test, w którym sprawdzisz smak herbaty zrobionej z raz zagotowanej wody i dwa razy zagotowanej wody. Im woda jest więcej razy gotowana, tym więcej ginie wirusów, ale tym samym woda jest jeszcze bardziej zanieczyszczona i wpływa negatywnie na nasz układ nerwowy.


Komentarze