NewsyPonownie zagotowanie wody jest szkodliwe dla Twojego organizmu. Nie rób tego więcej!

Ponownie zagotowanie wody jest szkodliwe dla Twojego organizmu. Nie rób tego więcej!

Ponownie zagotowanie wody jest szkodliwe dla Twojego organizmu. Nie rób tego więcej!
Frania
03.05.2016 13:00, aktualizacja: 18.09.2023 13:12

Masz ochotę na kawę lub herbatę. Wstawiasz wodę, wlewasz do filiżanek... I co robisz z wodą, która Ci zostanie? Wylewasz? Zapewne robisz tak, jak większość ludzi - po prostu zostawiasz ją w czajniku, czekając do kolejnego podgrzewania wody. I to jest błąd!

Wydaje Ci się to na pewno absurdalne: "Jak to możliwe, że przegotowana drugi raz woda może być szkodliwa?"

Okazuje się, że może i to bardzo! Przyjrzyjmy się temu, co faktycznie dzieje się, kiedy woda jest gotowana.

Podczas gotowania zmienia się skład chemiczny wody i wytrącają się związki węgla. Zmienia się zawartość tlenu w wodzie i szkodliwe substancje zawarte w niej się zagęszczają. Można zrobić nawet test, w którym sprawdzisz smak herbaty zrobionej z raz zagotowanej wody i dwa razy zagotowanej wody. Im woda jest więcej razy gotowana, tym więcej ginie wirusów, ale tym samym woda jest jeszcze bardziej zanieczyszczona i wpływa negatywnie na nasz układ nerwowy.

Obraz

Woda staje się jeszcze twardsza, co może powodować problemy związane z kamieniami nerkowymi.

Obraz

Nie ma absolutnej wątpliwości, że wielokrotnie gotowanie wody źle wpływa na nasze zdrowie. Aby nie wylewać wody, można wykorzystać ją do podlewania kwiatków. Im to z pewnością nie zaszkodzi!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także