Przenigdy nie dodawaj do rosołu. Magda Gessler ostrzega zwłaszcza przed jednym warzywem

Magda Gessler mówi wprost - do przyrządzenia rosołu nie żałujemy warzyw i mięs. To, jaki smak uzyska zupa, zależy nie tylko od techniki gotowania czy dodanych przypraw. Bagatelizowaną kwestią jest dobór warzyw - często sięgamy po gotowe, już skompletowane porcje włoszczyzny, nie zdając sobie sprawy, że to nie do końca najlepszy wybór.

ObrazekMagda Gessler odradza dodawanie takich warzyw do rosołu - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: Magda Gessler (screenshot)

Marchew, pietruszka, seler, por, cebula - wszyscy doskonale znają rosołowe klasyki, ale nie wszyscy wiedzą, że nie każda jarzyna ze sklepowej półki nadaje się do ugotowania rosołu. Znana restauratorka i gospodyni "Kuchennych Rewolucji" - Magda Gessler wytyka gotowej włoszczyźnie trzy błędy i tłumaczy, dlaczego korzystanie z niej to niezbyt dobry pomysł. To nie tylko kwestie związane ze smakiem, ale też ceną i jakością produktu.

Tych warzyw nie dodawaj do rosołu. Tak radzi Magda Gessler

Mogą zabić smak potrawy, są nieproporcjonalnie drogie i często słabej jakości. O jakich konkretnie warzywach mowa? Magda Gessler, w rozmowie z "Faktem", przestrzega przed wrzucaniem do rosołu gotowej, pakowanej włoszczyzny. Mimo że w takim przypadku mamy do czynienia ze świeżymi warzywami, znana restauratorka zdradza, że wbrew pozorom, mogą się one różnić od tych kupowanych luzem.

Po pierwsze, w składzie gotowej włoszczyzny znajduje się najwięcej marchewki, która - jak kwituje Gessler - jest tanim zapychaczem w zupie. Owszem, to niezbędny składnik rosołu, ale konieczne jest też zachowanie odpowiedniej proporcji. W rosole powinny się znaleźć: marchewka, pietruszka korzeń i nać, por, seler, kapusta włoska oraz biała cebula (według Gessler proporcje te wynoszą: 10 pietruszek i marchewek, cztery pory i selery oraz kapusta włoska).

Kolejną kwestią przemawiającą za tym, by nie kupować gotowej włoszczyzny, jest cena. Oddzielnie kupując każde warzywo, potrzebne do ugotowania rosołu, najpewniej zaoszczędziliśmy nieco gotówki. Trzecim powodem jest jakość takiej włoszczyzny. Mogą trafić tam nieświeże jarzyny, tak zamaskowane, że dopiero po odpakowaniu gotowca jest możliwe zorientowanie się. Magda Gessler radzi więc, by poświęcić więcej czasu i samodzielnie skompletować zestaw warzyw, potrzebny do ugotowania rosołu.

Zasady gotowania rosołu. Kiedy dodaje się jarzyny do zupy?

Chcąc ugotować aromatyczny i głęboki w smaku oraz klarowny rosół, należy przestrzegać kilku ważnych zasad postępowania z tego typu wywarem. W garnku najpierw ląduję mięso, które powinno zostać zalane zimną wodą. Dopiero po wstępnym ugotowaniu mięsnego wywaru (ok. 40 minut) przychodzi czas na warzywa. Te najlepiej dobrze wymyć i wyczyścić. Nie obierajmy ich, zwłaszcza kiedy mamy do czynienia z nowalijkami. Smaku potrawie nada uprzednie podpieczenie warzyw w piekarniku z odrobiną soli pieprzu i kilkoma kroplami oliwy.

Zobacz też, jak przyrządzić zupę ogórkową:

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione