Przepis mam prosto ze Śląska. Jesienią i zimą robię bardzo często, bo jest pyszna i syci na długo

Śląska kuchnia obfituje w przysmaki, które na długo uciszają burczenie w brzuchu. Gospodynie do obiadu serwują często ciapkapustę. Dla niewtajemniczonych brzmi dziwnie, ale od razu po spróbowaniu okazuje się, że to połączenie jest naprawdę smaczne.

CiapkapustaCiapkapusta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | CHARLES BRUTLAG
Ewa Malinowska

Ciapkapusta, to danie, które głęboko zapisało się w sercach i żołądkach Ślązaków. Jej historia sięga końca XIX wieku, a jej popularność nie słabnie do dziś. Pod tą nazwą kryje się połączenie utłuczonych gładko ziemniaków z kapustą i okrasą z boczku. Tym zajadali się wracający z szychty górnicy lub pracujący na polu mężczyźni, którzy potrzebowali uzupełnić energię. Ciapkapusta towarzyszyła również tradycyjnym śląskim obiadom, na przykład karminadlom, roladom czy żeberkom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka ziemniaczana. Przepis na regionalny przysmak z Podlasia

Ciapkapusta po śląsku

Ciapkapusta była nie tylko daniem, ale i symbolem prostego, sytego i smacznego posiłku, który łączył całe rodziny przy wspólnym stole. Jej korzenie sięgają czasów, gdy Śląsk był regionem rolniczym, a mieszkańcy cenili sobie proste, ale pożywne posiłki. Danie to było przygotowywane w dużych ilościach, aby zaspokoić głód całej rodziny. Często gotowano ją w żeliwnych garnkach, które przez wiele godzin trzymały ciepło.

Ciapkapusta
Ciapkapusta © Pyszności

Wystarczy kapusta i ziemniaki

To danie mogły przygotować nawet najmłodsze i najmniej wprawione w gotowaniu gospodynie, a jego składniki były zawsze pod ręką. Kapusta i ziemniaki to produkty, które każdy mógł uprawiać lub hodować we własnym gospodarstwie albo kupić za nieduże pieniądze. Odrobiną szaleństwa są tutaj skwarki z boczku.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i rozgnieć na purée.
  2. Kiszoną kapustę dokładnie opłucz i posiekaj. Przełóż do garnka, zalej niewielką ilością wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj do miękkości.
  3. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Do ugotowanej kapusty dodaj ziemniaki, cebulę oraz kminek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Gotową ciapkapustę podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, np. pieczonych żeber czy kiełbasy. Możesz dodatkowo okrasić ją boczkiem. Smacznego!

Ciapkapusta
Ciapkapusta © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥