Przepis mam prosto ze Śląska. Jesienią i zimą robię bardzo często, bo jest pyszna i syci na długo

Śląska kuchnia obfituje w przysmaki, które na długo uciszają burczenie w brzuchu. Gospodynie do obiadu serwują często ciapkapustę. Dla niewtajemniczonych brzmi dziwnie, ale od razu po spróbowaniu okazuje się, że to połączenie jest naprawdę smaczne.

CiapkapustaCiapkapusta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | CHARLES BRUTLAG
Ewa Malinowska

Ciapkapusta, to danie, które głęboko zapisało się w sercach i żołądkach Ślązaków. Jej historia sięga końca XIX wieku, a jej popularność nie słabnie do dziś. Pod tą nazwą kryje się połączenie utłuczonych gładko ziemniaków z kapustą i okrasą z boczku. Tym zajadali się wracający z szychty górnicy lub pracujący na polu mężczyźni, którzy potrzebowali uzupełnić energię. Ciapkapusta towarzyszyła również tradycyjnym śląskim obiadom, na przykład karminadlom, roladom czy żeberkom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka ziemniaczana. Przepis na regionalny przysmak z Podlasia

Ciapkapusta po śląsku

Ciapkapusta była nie tylko daniem, ale i symbolem prostego, sytego i smacznego posiłku, który łączył całe rodziny przy wspólnym stole. Jej korzenie sięgają czasów, gdy Śląsk był regionem rolniczym, a mieszkańcy cenili sobie proste, ale pożywne posiłki. Danie to było przygotowywane w dużych ilościach, aby zaspokoić głód całej rodziny. Często gotowano ją w żeliwnych garnkach, które przez wiele godzin trzymały ciepło.

Ciapkapusta
Ciapkapusta © Pyszności

Wystarczy kapusta i ziemniaki

To danie mogły przygotować nawet najmłodsze i najmniej wprawione w gotowaniu gospodynie, a jego składniki były zawsze pod ręką. Kapusta i ziemniaki to produkty, które każdy mógł uprawiać lub hodować we własnym gospodarstwie albo kupić za nieduże pieniądze. Odrobiną szaleństwa są tutaj skwarki z boczku.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i rozgnieć na purée.
  2. Kiszoną kapustę dokładnie opłucz i posiekaj. Przełóż do garnka, zalej niewielką ilością wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj do miękkości.
  3. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Do ugotowanej kapusty dodaj ziemniaki, cebulę oraz kminek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Gotową ciapkapustę podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, np. pieczonych żeber czy kiełbasy. Możesz dodatkowo okrasić ją boczkiem. Smacznego!

Ciapkapusta
Ciapkapusta © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie