Sernik bez sera? Ania Lewandowska wie, jak go zrobić

Jagielnik to nic innego jak ciasto na bazie kaszy jaglanej. Ze względu na konsystencję i kolor często deser ten porównuje się do sernika. Jest kremowy i rozpływający się w ustach, a dzięki dodatkom ma też niesamowity smak. Swoim przepisem na jagielnik podzieliła się Ania Lewandowska. 

ObrazekJagielnik Ani Lewandowskiej. Przepis krok po kroku - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: annalewandowska (screenshot)

Jagielnik jest doskonałą alternatywą dla osób, które ze względu na nietolerancje pokarmowe nie mogą spożywać nabiału czy glutenu. Taka roślinna i bezglutenowa wersja sernika również przypadnie wam do gustu. Dzięki daktylom ma przyjemnie lekki słodki smak, masę zaś przygotowuje się na bazie kaszy jaglanej i mleczka kokosowego. W przepisie wymieniony jest również olej kokosowy - polecamy używanie tego nierafinowanego.

Cukier kokosowy zaś jest zdrowszy od tradycyjnego, białego cukru. Półkilogramowe opakowanie takiego cukru kosztuje od ok. 15 zł. Jeśli nie masz tego składnika w zanadrzu, wykorzystaj inne słodzidło. Natomiast jeśli chodzi o masło orzechowe, zrobisz je w kilku krokach. 400 gramów orzeszków ziemnych bez soli połącz z dwoma łyżkami oleju sezamowego, dwoma łyżkami miodu i szczyptą soli. Zblenduj całość i ciesz się smakiem domowego masła orzechowego.

Obrazek
Jagielnik - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Przepis na kokosowy jagielnik Ani Lewandowskiej

Składniki:

  • 6 dużych daktyli
  • 90 g oleju kokosowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 100 g gęstej części mleczka kokosowego
  • 80 g cukru kokosowego
  • 60 g masła orzechowego np. domowego
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalej przegotowaną, ciepłą wodą i odstaw na 15 minut, by zmiękły.
  2. Po tym czasie miękkie daktyle połącz z wiórkami kokosowymi i 30 gramami roztopionego oleju kokosowego. Zblenduj składniki na papkę.
  3. Wyłóż gotową masę na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dobrze ubij. Włóż do lodówki na 60 minut.
  4. Ugotuj do miękkości kaszę jaglaną, a kiedy ostygnie połącz z mleczkiem kokosowym, cukrem kokosowym i resztą oleju kokosowego.
  5. Zblenduj całość na gładką masę, by przełamać mdłość, dodaj do smaku sok z cytryny.
  6. Wylej masę jaglaną na przygotowany wcześniej spód deseru. Wstaw do lodówki na całą noc.
  7. Przed podaniem deser udekoruj masłem orzechowym, możesz dodać również np. orzechy arachidowe czy laskowe.

Popularne zamienniki nabiału

Wiele osób z różnych względów musi unikać nabiału. Wykluczając takie produkty z diety nie trzeba żegnać z się z ulubionymi potrawami. W dobie łatwo dostępnych roślinnych zamienników bez problemu przyrządzimy świetne desery i inne dania. Warto zadbać o to, aby dieta eliminacyjna, która wyklucza nabiał, zawierała jego zamienniki oraz produkty bogate w wapń i inne składniki pokarmowe. To zapewni właściwe funkcjonowanie organizmu.

Mleko roślinne, takie jak mleko sojowe, migdałowe, ryżowe, owsiane czy kokosowe może być używane jako alternatywa dla mleka krowiego, a jogurt roślinny (sojowy, migdałowy czy kokosowy) to zamiennik klasycznego jogurtu. W sprzedaży znajdziemy także twarożki sojowe i inne sery roślinne np. z orzechów nerkowca. Zamiast klasycznej śmietany można użyć śmietanki sojowej, która świetne ubija się i doskonale sprawdza w deserach. Natomiast zupę czy sos podbij gęstym mleczkiem kokosowym (np. z puszki), uprzednio je hartując. Nada się zarówno do zupy pomidorowej czy ogórkowej, jak i mięsnych sosów.

Zobacz również nasz przepis na domowe kokosowe ciasto "Rafaello". Krok po kroku

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯