×

Placki ziemniaczane faszerowane indykiem. Jak zrobić placki w innym wydaniu?

Placki ziemniaczane faszerowane indykiem to pyszny przepis na placki w nietypowym wydaniu. Przygotuj te danie w swoim domu i zaskocz swoich gości!

Placki ziemniaczane faszerowane indykiem – jak zrobić?

Każdy ma swój patent na placki ziemniaczane. Od dawna trwają kłótnie: ze śmietaną czy z cukrem? Gulasz czy sos grzybowy?
Dzisiaj rozwiewamy wątpliwości i serwujemy coś, czego jeszcze nie było – przepis na placki ziemniaczane faszerowane indykiem.

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Przepis na placki ziemniaczane faszerowane indykiem jest bardzo prosty i bardzo szybki. Zamiast smażyć kilka małych placków, przygotowujemy jednego dużego. Mniej czasu przy gotowaniu, to więcej czasu na relaks. Uwielbiamy takie przepisy!

Zobacz także: Faszerowana papryka z mięsem mielonym i ryżem

  • Czas przygotowania: 25 minut
  • Czas pieczenia: 30 minut
  • Kuchnia: polska

Indyk i marynata – składniki

  • 5 plastrów piersi z indyka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Placek ziemniaczany – składniki

  • 6-8 ziemniaków
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli

Przygotowanie i marynowanie indyka na placki ziemniaczane faszerowane indykiem

Pracę nad przepisem na placki ziemniaczane faszerowane indykiem rozpocznij od przygotowania indyka.

Jeśli kupisz go w jednym, dużym kawałku, podziel go najpierw na 2-3 cm plastry. Następnie przełóż kawałki mięsa na deskę do krojenia, po czym przykryj folią spożywczą. Dopiero teraz rozbij każdy element przy pomocy tłuczka do mięsa.

placek ziemniaczany z indykiem

Jeśli nie chcesz, aby deska przemieszczała się po całym blacie podczas rozbijania mięsa, pomiędzy deską a blatem kuchennym ułóż nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy. To rozwiązanie skutecznie unieruchomi deskę do krojenia, dzięki czemu przygotowanie indyka będzie o wiele prostsze.

Po drugie, przykrywając kawałki mięsa folią spożywczą, masz pewność, że w mięsie nie powstaną dziury oraz prześwity. Co więcej, plastry indyka nie przykleją się do tłuczka, dzięki czemu nie będziesz mieć dodatkowej pracy przy czyszczeniu.

Rozbite kawałki indyka przełóż do miski, po czym dodaj do niej oliwę z oliwek, słodką paprykę, pieprz, czosnek, sól oraz zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj, aby mięso dobrze połączyło się z oliwą i przyprawami. Tak powstają nasze placki ziemniaczane faszerowane indykiem.

placek ziemniaczany z indykiem

Następnie przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki, po czym przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Masa na placki ziemniaczane faszerowane indykiem

Teraz przygotuj ziemniaki na chrupiące placki ziemniaczane faszerowane indykiem.

Umyj i obierz ziemniaki, po czym podziel je na mniejsze kawałki w robocie kuchennym. Dzięki temu rozwiązaniu przygotujesz ziemniaki w prosty i szybki sposób.

Przygotowane warzywa przerzuć do dużej miski. Następnie dodaj do środka: mąkę pszenną, jajka, sól, pieprz, czosnek, oregano i suszoną cebulę. Dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy zwykłej łyżki stołowej lub kuchennej łopatki.

placek ziemniaczany z indykiem

Na palniku ustaw dużą patelnię. Rozgrzej olej, po czym przy pomocy łyżki uformuj placek z ziemniaczanej mieszanki. Musi być on nieco większy od indyka. Na wierzchu ziemniaków ułóż wspomniane wcześniej mięso w przyprawach i przykryj kolejną warstwą ziemniaków. Tak przygotowane placki ziemniaczane faszerowane indykiem smaż na patelni ok. 5 minut z każdej strony, aż się zarumienią.

placek ziemniaczany z indykiem

Pieczenie i podanie

Podsmażone placki ziemniaczane faszerowane indykiem przełóż na formę do pieczenia wyłożoną

Placki ziemniaczane z indykiem – czas pieczenia. Piecz je przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do tego zadania wykorzystaj program „góra-dół”.

placek ziemniaczany z indykiem

I to wszystko! Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować pyszną ucztę dla całej rodziny. Danie podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, ponieważ na ciepło smakuje najlepiej!

placek ziemniaczany z indykiem

A jeśli szukasz więcej ciekawych inspiracji na pyszny obiad, zapraszamy do naszej bogatej bazy z przepisami. Na pewno znajdziesz coś dla siebie!

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę

Łosoś w cieście francuskim, to sprawdzony przepis na potrawę, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla rodziny, jak i gorące danie na niejednej imprezie. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt po prostu zwala z nóg. Łosoś w cieście francuskim – jak wybrać rybę? Do łososia w cieście francuskim najlepiej wybrać łososia norweskiego, pacyficznego lub dzikiego […]

genialna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Obłędna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Ta mega szybka i prosta w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego stanie się hitem w każdym domu. Jakie dodatki do niej dodać? Jak ją złożyć i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment! Rolada z ciasta francuskiego na słono Ciasto francuskie to genialny produkt, który skrywa w sobie ogromny potencjał. Może stać się zarówno […]

genialna zimowa herbata w 3 odsłonach

Genialna zimowa herbata w 3 odsłonach. Idealne ciepłe napoje dla Babci i Dziadka

W środku zimy pyszna i rozgrzewająca herbata to idealny pomysł na umilenie długich i zimnych wieczorów. Aby nie było nudno, przygotowaliśmy, aż 3 ciekawe propozycje, które z pewnością skradną Twoje serce! Zimowa herbata – jakie dodatki? Mamy połowę stycznia, dlatego na naszej stronie nie mogło zabraknąć przepisów na rozgrzewające napoje. A skoro już o nich […]

błyskawiczne jabłkowe naleśniki z dodatkami

Jabłkowe naleśniki z dodatkami w kilka minut. Pomysł na śniadanie na słodko

Jabłkowe naleśniki, czyli ciasto naleśnikowe z dodatkiem jabłek, które stały się składnikiem ciasta! W takiej formie ich jeszcze nie jadłeś. Jabłkowe naleśniki. Jak zrobić? Przepis na szybkie śniadanie Podstawą naszego śniadania na słodko są jabłkowe naleśniki. Warto więc przygotować je perfekcyjnie. Dzisiaj przygotowaliśmy je w nieco innej odsłonie. Jabłka wylądowały w ich wnętrzu, zblendowane razem […]

zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami. Szybki i prosty przepis na udany obiad

Z tym przepisem przygotujesz genialny obiad dla calej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami, bo o niej mowa, to nasze najnowsze kulinarne odkrycie! Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto dodać, że na naszej stronie internetowej czeka na Ciebie wiele pomysłów na pyszną zapiekankę w przeróżnej formie. U nas znajdziesz m.in. zapiekanki tostowe, makaronowe, ryżowe i […]

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Takich gołąbków jeszcze u nas nie było. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Co więcej, z tym przepisem w Twojej kuchni pojawi się świeżość i oryginalność. Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. I nic w tym dziwnego, skoro są mega pyszne i zawsze kojarzą się nam z […]

zamknij