Chimichanga z kurczakiem

Chimichanga z kurczakiem to nasz najnowszy hit. Kiedy przygotowujemy to oryginalne danie, nasi bliscy zawsze proszą o dokładkę. Po prostu palce lizać!



Oryginalną potrawę przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Pieczony camembert w cieście francuskim
Składniki:
PorcjeFarsz
- 2 szt. filet z kurczaka ugotowany w bulionie
- 3/4 szkl. salsa pomidorowa
- 100 g ser cheddar tarty
- 100 g serek śmietankowy
- 1 łyżka słodka papryka
- 1/2 łyżeczki chili
Pasta
- 400 g czarna fasola
- 1 łyżka suszona cebula
- 1,5 łyżeczki czosnek granulowany
- 1 łyżka suszone oregano
- 1/2 szt. limonka sok
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka kmin rzymski
Dodatki
- 4 szt. tortilla pszenna
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 4 łyżki kolendra posiekana


Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania pasty z czarnej fasoli. W tym celu zblenduj ją z cebulą i czosnkiem granulowanym, oregano, kminem rzymskim, solą i sokiem z limonki.
- Czas na farsz z kurczakiem. Wymieszaj ze sobą ugotowanego i poszarpanego kurczaka, salsę pomidorową, serek śmietankowy, cheddar, słodką paprykę oraz chili.
- Ułóż na tortilli warstwę pasty, farsz z kurczakiem i odrobinę kolendry.
- Zwiń wystające części do środka.
- Po czym ułóż w Ovi, polej oliwą i piecz przez 10 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze