Domowy chleb czosnkowy z serem żółtym i parmezanem

W tym artykule pokażę ci, jak przyrządzić domowy chleb z masłem czosnkowym z pietruszką, serem żółtym i parmezanem.

Jest po prostu przepyszny i jestem pewna, że kiedy go wypróbujesz, od razu go pokochasz!

A więc do dzieła. Przepis poniżej.

Domowy chleb czosnkowy z serem żółtym i parmezanem
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Domowy chleb czosnkowy z serem żółtym i parmezanem
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj ze sobą mleko, drożdże i cukier. Gdy mieszanka się spieni, stopniowo dodawaj mąkę i sól. Za pomocą rąk wyrób ciasto na gładką kulę. Następnie przykryj miskę i odstaw ją na godzinę w ciepłe miejsce.
    W misce wymieszaj ze sobą mleko, drożdże i cukier. Gdy mieszanka się spieni, stopniowo dodawaj mąkę i sól. Za pomocą rąk wyrób ciasto na gładką kulę. Następnie przykryj miskę i odstaw ją na godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Po godzinie wyjmij ciasto z miski, polej je olejem i wymieszaj. Posyp stół mąką, połóż na nim kulkę ciasta i rozwałkuj.
    Po godzinie wyjmij ciasto z miski, polej je olejem i wymieszaj. Posyp stół mąką, połóż na nim kulkę ciasta i rozwałkuj.
  3. Do bledera włóż ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Zmiksuj, a następnie wymieszaj tą mieszankę z masłem.
    Do bledera włóż ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Zmiksuj, a następnie wymieszaj tą mieszankę z masłem.
  4. Powstałą mieszankę równomiernie rozsmaruj na rozwałkowanym cieście. Następnie posyp z wierzchu startym żółtym serem i startym parmezanem.
    Powstałą mieszankę równomiernie rozsmaruj na rozwałkowanym cieście. Następnie posyp z wierzchu startym żółtym serem i startym parmezanem.
  5. Zawiń ciasto w rulon i dociśnij jego końce, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
    Zawiń ciasto w rulon i dociśnij jego końce, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
  6. Przekrój rulon na pół, pozostawiając jedną końcówkę o długości ok. 2,5 cm w stanie nienaruszonym. Zapleć dwa powstałe kawałki w warkocz i przełóż na podłużną blaszkę. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 178 stopni C i piecz przez 35 minut.
    Przekrój rulon na pół, pozostawiając jedną końcówkę o długości ok. 2,5 cm w stanie nienaruszonym. Zapleć dwa powstałe kawałki w warkocz i przełóż na podłużną blaszkę. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 178 stopni C i piecz przez 35 minut.
  7. Po 35 minutach wyjmij gotowy chleb z piekarnika i pokrój go na kawałki.
    Po 35 minutach wyjmij gotowy chleb z piekarnika i pokrój go na kawałki.
  8. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×