Chlebek bananowy

Chlebek bananowy bardzo często gości w naszej kuchni. Uwielbiają go wszyscy, zarówno ci młodsi, jak i starsi. Ale to nie koniec dobrych wiadomości. Jego przygotowanie jest bajeczne proste, więc na pewno każdy poradzi sobie z tym przepisem.
W przygotowaniu idealnego chlebka bananowego pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Zobacz także: Pierś z kurczaka pod batatowym puree
Składniki:
Porcje- 4 szt. banany
- 1/3 szkl. masło roztopione
- 3 szt. jajka
- 2 szkl. mąka pszenna pełnoziarnista
- 1/2 szkl. cukier puder
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 łyżka ekstrakt waniliowy opcjonalnie
- 1/2 łyżeczki sól
Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz ze sobą: mąkę pełnoziarnistą, cukier puder, sodę oczyszczoną i sól. Dokładnie wymieszaj.
- W robocie kuchennym zmiksuj: obrane banany, jajka, ekstrakt waniliowy i roztopione masło.
- Kiedy składniki ładnie się połączą, zmień końcówkę i zacznij dodawać stopniowo suchą mieszankę. Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- I to wszystko. Smacznego!
Komentarze