Domowa mrożona czekolada, która wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Pycha!

Czekolada jest wspaniała pod każdą postacią. Ponadto jest idealna na każdy dzień – zły czy też dobry. Chyba nie wyobrażam sobie bez niej życia…
Wspaniałą i uwielbianą przez większość ludzi czekoladę można także pić. Zimą wybieramy opcję gorącej czekolady, która bardzo rozgrzewa. Latem natomiast czas na mrożoną czekoladę! Już za chwilę zobaczysz, jak wykonać ten pyszny i chłodny napój samodzielnie, w domu.
To bardzo proste, a efekt wręcz powala na kolana!
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
Porcje- 230 g czekolada połamana na kostki
- 2 łyżki mieszanka do gorącej czekolady
- 2 łyżki cukier
- 345 ml mleko
- 690 g lód w kostkach
- 230 g śmietana kremówka
- 1 łyżeczka olejek waniliowy
- 60 g krem waniliowy
- bita śmietana opcjonalnie
- polewa czekoladowa opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- W kąpieli wodnej roztop kostki czekolady. Następnie dodaj do niej miks do gorącej czekolady i cukier. Wymieszaj, a następnie dodaj 115 ml mleka.
- Mieszaj wszystko tak długo, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Zdejmij z ognia i poczekaj, aż mieszanka się ochłodzi.
- Do miski włóż śmietanę kremówkę i olejek waniliowy. Za pomocą miksera ubij na miękką masę. Następnie do mieszanki dodaj krem waniliowy i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Do blendera włóż masę czekoladową, masę śmietanową i kostki lodu. Zmiksuj na gładką i jednolitą masę.
- Przelej mrożoną czekoladę do szklanek. Jeżeli masz ochotę, wierzch każdej szklanki możesz polać bitą śmietaną i polewą czekoladową. Smacznego!
Komentarze