Pyszny dorsz z pomidorami, podawany z szafranowym risotto

Dorsz to bardzo cenna ryba, ponieważ zawiera wiele ważnych dla nas witamin oraz składników odżywczych. M.in. jest bogata w selen, witaminę B12, D3 oraz fosfor. Samo zdrowie!
Dzisiaj chciałabym pokazać ci wspaniały sposób na przyrządzenie wcześniej wspomnianej ryby – dorsz z pomidorami podany wraz z szafranowym risotto. To danie jest naprawdę bardzo smaczne, a więc koniecznie go wypróbuj.
Przepis poniżej.
Składniki:
Porcje- 1 łyżka oliwa extra virgin
- 1 łyżka masło
- 2 łyżki cebula drobno pokrojona
- 1 szczypta szafran
- 60 g ryż do risotto
- 4-5 łyżek białe wino wytrawne
- 750 ml bulion
- 2 szt. filety z dorsza
- sól
- pieprz
- 1 szt. pomidor pokrojony w plastry
- oregano
- 1 szczypta ostra papryczka w proszku
- liście bazylii opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej patelnię, a następnie włóż na nią oliwę extra vergine oraz masło. Kiedy masło się roztopi, dodaj cebulę i zeszklij ją. Kiedy cebula będzie zeszklona, dodaj szafran, ryż i wymieszaj. Smaż przez 1 minutę.
- Po 1 minucie, dodaj białe wino, a następnie wlewaj na patelnię po ok. 60 ml gorącego bulionu. Gotuj risotto na średnim ogniu, co chwilę mieszając, aż ryż wchłonie płyn, wówczas dodaj kolejną porcję bulionu i gotuj dalej. (Łącznie będzie to ok 17 minut, aż ryż będzie miękki) Pod koniec gotowania, ryż powinien znajdować się w niedużej ilości gęstego sosu.
- Na ryżu połóż filety dorsza i przypraw je solą. Gotuj pod przykryciem przez 5-7 minut.
- Następnie odwróć je na drugą stronę, przypraw solą oraz pieprzem, a na każdym kawałku połóż po jednym plastrze pomidora. Na koniec dopraw oregano. Jeżeli chcesz aby danie było bardziej wyraziste, dodaj szczyptę ostrej papryki.
- Przełóż rybę na talerz. Jeżeli masz ochotę możesz posypać jej wierzch świeżymi liśćmi bazylii.
- Smacznego!
Komentarze