Filet z kurczaka w cieście francuskim

Filet z kurczaka w cieście francuskim to genialny dodatek do obiadu. Możesz podać go z ryżem, ziemniakami lub lekką sałatką. Możliwości jest naprawdę wiele, dzięki czemu ta propozycja obiadowa szybko się nie znudzi 😉
Zobacz także: Szaszłyki z sosem pomidorowym
Składniki:
Porcje- 2 szt. filety z kurczaka
- 2 ząbki czosnek
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/3 łyżeczki pieprz
- 8 szt. ser żółty plastry
- 4 szt. szynka gotowana plastry
- 1 szt. ciasto francuskie
- 2 łyżki musztarda sarepska
- 1 szt. jajko rotrzepane
- 4-6 szt. ziemniaki
Sposób przygotowania:
- Natnij filet z kurczaka i następnie rozbij go przy pomocy tłuczka. Następnie dopraw mięso przy pomocy czosnku, soli i pieprzu.
- Na wierzchu ułóż plastry szynki i sera.
- Zwiń w rulon i zabezpiecz folią spożywczą. Następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
- Podziel ciasto francuskie na dwa kawałki. Rozprowadź na nich musztardę, po czym ułóż zwinięte w rulon mięso.
- Stwórz roladki i umieść je w formie do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i zrób wzorek przy pomocy widelca.
- Tak przygotowane roladki piecz ok. 60 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Gotowe roladki możesz podać m.in. z ziemniakami lub samą sałatką. Smacznego!
Komentarze