PrzepisDeseryPyszne jabłkowe pierścienie w brązowym cukrze - nietypowy, ale bardzo smaczny deser

Pyszne jabłkowe pierścienie w brązowym cukrze - nietypowy, ale bardzo smaczny deser

Pyszne jabłkowe pierścienie w brązowym cukrze - nietypowy, ale bardzo smaczny deser
Pyszności
22.08.2016 16:51, aktualizacja: 23.06.2017 15:27

Jabłka to pyszne i zdrowe owoce, które można podawać na bardzo wiele sposobów. Jeżeli uwielbiasz wyjątkowy smak tych owoców, dzisiaj przygotowałam coś specjalnie dla ciebie.

Już za chwilę zobaczysz przepis na niezwykłą formę podania jabłek - jabłkowe pierścienie w brązowym cukrze. Są po prostu przepyszne, a na dodatek wyglądają nietuzinkowo! Koniecznie ich wypróbuj.

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 2-3 szt. jabłka
  2. 240 ml maślanka
  3. 1 szt. jajka
  4. 120 g mąka
  5. 145 g cukier
  6. 5 g cynamon
  7. 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  8. 1 szczypta sól
  9. olej
  10. cukier brązowy
Sposób przygotowania:
1. Umyj jabłka i pokrój w grube plastry.
2. Za pomocą wyciskarki do ciastek lub szklanki, powyciskaj z plastrów jabłek pierścienie.
3. Do miski włóż maślankę i jajko. Dobrze wymieszaj.
4. Do osobnej miski włóż mąkę, biały cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
5. Połącz zawartość obydwóch misek i wymieszaj wszystko na gładką i jednolitą masę.
6. Namocz pierścienie jabłkowe w przygotowanej masie.
7. Na patelni rozgrzej olej, a następnie włóż na nią krążki jabłkowe. Smaż z obydwóch stron tak długo, aż będą miały złocisty kolor. Następnie przełóż je z patelni na ręcznik papierowy i odsącz nadmiar tłuszczu.
8. Do miseczki wsyp cukier brązowy, a następnie namocz w nim krążki.
9. Przełóż gotowe krążki na talerz.
10. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także