Karmelowe lody z kruszonką

Lody z kruszoną? Czemu nie! Dzięki naszemu przepisowi zrobisz je w zaciszu własnego domu ?
Składniki:
Porcje- 600 ml śmietanka 30%
- 1/2 kubka mleko skondensowane
- 10 ml ekstrakt waniliowy
- 1/3 szkl. sos karmelowy
- 100 g herbatniki kakaowe
- biała czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
- W mikserze połącz ze sobą śmietankę oraz mleko skondensowane. Po chwili dodaj ekstrakt waniliowy.
- Przełóż połowę powstałej mieszanki do formy. Następnie dodaj sos karmelowy.
- Na wierzchu rozprowadź pozostałą część masy. Ponownie dodaj sos karmelowy i przy pomocy łyżeczki dokładnie wymieszaj.
- Formę przykryj folią spożywczą i mroź przez 4 godziny.
- Gotowe lody obtocz w rozkruszonych herbatnikach.
- Deser podawaj z sosem karmelowym i białą czekoladą.
Komentarze