Kurczak faszerowany w sosie śmietanowo-winnym

Tym razem przygotowaliśmy dla Was pomysł na pyszny i ciekawy obiadek z dodatkiem wina ? Idealny przepis na romantyczną kolację ❤️
Składniki:
Porcje- 4 szt. pierś z kurczaka
- 8 plastrów mozzarella
- kilka sztuk suszone pomidory
- 150 g parmezan
- 20 ml oliwa z oliwek
- 5 szczypt sól
- 5 szczypt pieprz
- 4 szczypty zioła prowansalskie
- 3/4 szkl. białe wino
- 3/4 szkl. bulion rosołowy
- 3 ząbki czosnek
- 200 g pieczarki
- 1/2 szkl. śmietanka 30%
Sposób przygotowania:
- W każdej piersi z kurczaka zrób kieszonkę. Następnie nafaszeruj je mozzarellą, suszonymi pomidorami oraz parmezanem.
- Każdy kawałek kurczaka skropl oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Następnie podsmaż na patelni i odłóż na bok.
- Na tej samej patelni połącz ze sobą białe wino i bulion rosołowy.
- Po chwili dodaj czosnek, pieczarki i śmietankę.
- Ponownie umieść na patelni kurczaka i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze