Kurczak teriyaki z ryżem

Kurczak teriyaki w towarzystwie ryżu to gotowy przepis na idealny obiad. Całe danie przygotujesz na jednej blaszce i to w mgnieniu oka! Tego nie możesz przegapić ?



Zobacz także: Przepis na mielone w bułce z mizerią w formie burgera
Składniki:
PorcjeKurczak
- 6 szt. podudzia z kurczaka
- 1/3 szkl. sos teriyaki
- 1 ząbek czosnek
- 2 łyżki nasiona sezamu
- 1/2 szt. limonka sok
Ryż
- 300 g ryż basmati ugotowany
- 1 szt. cukinia
- 100 g kukurydza
- 1-2 szt. marchewka
- 150 g ananas w kawałkach
- 1 szt. cebula
- 2 łyżki świeży imbir posiekany
- 3 łyżki olej sezamowy
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- posiekany szczypiorek do dekoracji


Sposób przygotowania:
- W misce przygotuj kurczaka. W tym celu połącz ze sobą: podudzia, czosnek, sok z limonki, sos teriyaki i sezam. Dokładnie wymieszaj.
- Ułóż kurczaka na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).
- Czas na przygotowanie ryżowej mieszanki. W misce wymieszaj: ryż basmati, cukinię, kukurydzę, marchewki, ananasa w kawałkach, cebulę, świeży imbir, olej sezamowy, sól i pieprz.
- Umieść mieszankę na blaszce z kurczakiem i ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).
- Gotowe danie posyp szczypiorkiem. Smacznego!
Komentarze