Leśny mech w formie kopuły

Leśny mech w formie kopuły to idealny deser na niedzielne ciasto. Nie dość, że jest łatwe w przygotowaniu, to jeszcze możesz wypełnić je ulubionymi owocami. Co więcej, genialnie się prezentuje 😍
W przygotowaniu zielonej mieszanki użyliśmy blendera próżniowego marki Philips.
Zobacz także: Tęczowe pancakes z blendera
Składniki:
PorcjeSzpinakowy biszkopt
- 180 g szpinak
- 1/2 szkl. cukier
- 5 szt. jajka (z podziałem na białka i żółtka)
- 120 ml olej
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 250 g mąka tortowa
Masa
- 500 ml śmietanka 30%
- 500 g ser mascarpone
- 200 ml mleko skondensowane
- 3/4 szkl. dropsy czekoladowe
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od połączenia w blenderze szpinaku i oleju.
- W dużej misce połącz białka i cukier. Jako kolejne składniki dodaj żółtka, mieszankę z blendera, mąkę i proszek do pieczenia.
- Przelej powstałą mieszankę do formy do pieczenia. Następnie umieść w piekarniku na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- W ostudzonym biszkopcie zrób wgłębienie, po czym umieść w nich owoce.
- Czas przygotować masę. W tym celu zmiksuj śmietankę z serkiem mascarpone i mlekiem skondensowanym. Na końcu dodaj dropsy czekoladowe i dokładnie wymieszaj.
- Umieść masę na wierzchu ciasta, tak aby powstała kopuła. Na wierzchu posyp pokruszonym biszkoptem szpinakowym.
- Smacznego!
Komentarze