Marynowane pyszności

Przed zimą gromadzimy kolory dookoła siebie. I tak właśnie powstały marynowane pyszności w barwnej kolorystyce. Oj będzie się działo!
Składniki:
Porcje słoiki litroweMarynowane pomidorki
- 700 g pomidorki koktajlowe
- 2-3 szt. ząbki czosnku
- 3-4 szt. papryczki piri piri
- 5-6 szt. liście laurowe
- 3-4 szt. gałązki tymianku
- 1 szkl. ocet winny
- 2 szkl. woda
- 1 łyżka ziarna gorczycy
- 3 łyżki cukier biały
- 1 łyżeczka sól
Marynowane czerwone buraki
- 5-6 szt. buraki czerwone
- 1/2 szkl. ocet spirytusowy
- 1/2 szkl. ocet jabłkowy
- 2 szkl. woda
- 1/4 szkl. cukier
- 5-6 szt. ziarna pieprzu
- 2-3 szt. liście laurowe
- 1/2 łyżeczka sól
Marynowana dynia
- 1 szt. dynia piżmowa
- 1/2 szkl. ocet spirytusowy
- 1/2 szkl. ocet jabłkowy
- 2 szkl. woda
- 1/4 łyżeczki cukier
- 1/2 łyżeczki sól
- 3 szt. cynamon w laskach
- 5-6 szt. goździki
- 5-6 szt. papryczki piri piri
- 4 cm imbir świeży
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę i ocet winny. Następnie dodaj cukier, sól, ziarna gorczycy, czosnek i liście laurowe. Zagotuj. Do słoika włóż gałązki tymianku, pomidorki koktajlowe i papryczki piri-piri. Zalej wcześniej przygotowaną mieszanką i dokładnie zakręć.
- Czas na kolejną marynatę, tym razem z czerwonymi buraczkami. Aby ją przygotować, połącz ocet jabłkowy, ocet spirytusowy, wodę, cukier, sól, ziarna pieprzu i liście laurowe. Do słoika wrzuć kawałki czerwonych buraków i czosnek. Zalej przygotowaną wcześniej mieszanką.
- Drugi słoik przygotujesz, łącząc ze sobą: ocet jabłkowy, ocet spirytusowy oraz wodę. Jako kolejne składniki dodaj cukier, laski cynamonu, goździki i dynię piżmową. Umieść mieszankę w słoiku. Nie zapomnij dodać imbiru i papryczek piri-piri.
- Słoiki odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie możesz cieszyć się pysznym smakiem marynowanych przysmaków.
Komentarze