PrzepisPrzekąskiMarynowane pyszności

Marynowane pyszności

Marynowane pyszności
Pyszności
24.10.2018 17:00, aktualizacja: 25.10.2018 14:55

Przed zimą gromadzimy kolory dookoła siebie. I tak właśnie powstały marynowane pyszności w barwnej kolorystyce. Oj będzie się działo!

Składniki:

Marynowane pomidorki

  1. 700 g pomidorki koktajlowe
  2. 2-3 szt. ząbki czosnku
  3. 3-4 szt. papryczki piri piri
  4. 5-6 szt. liście laurowe
  5. 3-4 szt. gałązki tymianku
  6. 1 szkl. ocet winny
  7. 2 szkl. woda
  8. 1 łyżka ziarna gorczycy
  9. 3 łyżki cukier biały
  10. 1 łyżeczka sól

Marynowane czerwone buraki

  1. 5-6 szt. buraki czerwone
  2. 1/2 szkl. ocet spirytusowy
  3. 1/2 szkl. ocet jabłkowy
  4. 2 szkl. woda
  5. 1/4 szkl. cukier
  6. 5-6 szt. ziarna pieprzu
  7. 2-3 szt. liście laurowe
  8. 1/2 łyżeczka sól

Marynowana dynia

  1. 1 szt. dynia piżmowa
  2. 1/2 szkl. ocet spirytusowy
  3. 1/2 szkl. ocet jabłkowy
  4. 2 szkl. woda
  5. 1/4 łyżeczki cukier
  6. 1/2 łyżeczki sól
  7. 3 szt. cynamon w laskach
  8. 5-6 szt. goździki
  9. 5-6 szt. papryczki piri piri
  10. 4 cm imbir świeży

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlej wodę i ocet winny. Następnie dodaj cukier, sól, ziarna gorczycy, czosnek i liście laurowe. Zagotuj. Do słoika włóż gałązki tymianku, pomidorki koktajlowe i papryczki piri-piri. Zalej wcześniej przygotowaną mieszanką i dokładnie zakręć.

Obraz

2. Czas na kolejną marynatę, tym razem z czerwonymi buraczkami. Aby ją przygotować, połącz ocet jabłkowy, ocet spirytusowy, wodę, cukier, sól, ziarna pieprzu i liście laurowe. Do słoika wrzuć kawałki czerwonych buraków i czosnek. Zalej przygotowaną wcześniej mieszanką.

Obraz

3. Drugi słoik przygotujesz, łącząc ze sobą: ocet jabłkowy, ocet spirytusowy oraz wodę. Jako kolejne składniki dodaj cukier, laski cynamonu, goździki i dynię piżmową. Umieść mieszankę w słoiku. Nie zapomnij dodać imbiru i papryczek piri-piri.

Obraz

4. Słoiki odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie możesz cieszyć się pysznym smakiem marynowanych przysmaków.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także