Wirtualna Polska

Mazurek pomarańczowy

pomarańczowy mazurek

Nie ma Wielkanocny bez mazurka, dlatego też dziś przychodzimy z wyjątkowym przepisem. Mazurek pomarańczowy, bo o nim mowa, zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem 👍

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Naszego mazurka upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Zobacz także: Leśny mech w wielkanocnym wydaniu

Mazurek pomarańczowy4
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Mazurek pomarańczowy
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje
Spód
Warstwa pomarańczowa
Dodatki
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

  1. Cały proces rozpocznij od przygotowania pomarańczowej wkładki. W tym celu zmiksuj w blenderze: obrane pomarańcze, cukier i sok z limonki.
    Cały proces rozpocznij od przygotowania pomarańczowej wkładki. W tym celu zmiksuj w blenderze: obrane pomarańcze, cukier i sok z limonki.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  2. Powstałą mieszankę gotuj ok. 15 minut, aż zgęstnieje.
    Powstałą mieszankę gotuj ok. 15 minut, aż zgęstnieje.
  3. Teraz czas na ciasto kruche. Aby je przygotować, połącz na stolnicy: dwa rodzaje mąk, masło, żółtka, cukier puder i śmietanę. Kiedy już uzyskasz formę ciasta, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
    Teraz czas na ciasto kruche. Aby je przygotować, połącz na stolnicy: dwa rodzaje mąk, masło, żółtka, cukier puder i śmietanę. Kiedy już uzyskasz formę ciasta, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółko, po czym umieść w formie do pieczenia. Z reszty ciasta zrób dwa warkoczyki i ułóż je dookoła formy. Teraz lekko ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz je w Ovi przez 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
    Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółko, po czym umieść w formie do pieczenia. Z reszty ciasta zrób dwa warkoczyki i ułóż je dookoła formy. Teraz lekko ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz je w Ovi przez 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
  5. Na gotowym i ostudzonym spodzie rozprowadź pomarańczową mieszankę. Na koniec udekoruj płatkami migdałów, tworząc małe kwiatki. Możesz dodać również skórkę z pomarańczy.
    Na gotowym i ostudzonym spodzie rozprowadź pomarańczową mieszankę. Na koniec udekoruj płatkami migdałów, tworząc małe kwiatki. Możesz dodać również skórkę z pomarańczy.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  6. I to wszystko!
    I to wszystko!

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×