pomarańczowy mazurek
Kategorie Ovi SmartPhilipsPrzepisySłodkości

Mazurek pomarańczowy

Nie ma Wielkanocny bez mazurka, dlatego też dziś przychodzimy z wyjątkowym przepisem. Mazurek pomarańczowy, bo o nim mowa, zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem 👍

Naszego mazurka upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Zobacz także: Leśny mech w wielkanocnym wydaniu

Mazurek pomarańczowy4
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Mazurek pomarańczowy
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje
Spód
Warstwa pomarańczowa
Dodatki

Sposób przygotowania:

  1. Cały proces rozpocznij od przygotowania pomarańczowej wkładki. W tym celu zmiksuj w blenderze: obrane pomarańcze, cukier i sok z limonki.
    Cały proces rozpocznij od przygotowania pomarańczowej wkładki. W tym celu zmiksuj w blenderze: obrane pomarańcze, cukier i sok z limonki.
  2. Powstałą mieszankę gotuj ok. 15 minut, aż zgęstnieje.
    Powstałą mieszankę gotuj ok. 15 minut, aż zgęstnieje.
  3. Teraz czas na ciasto kruche. Aby je przygotować, połącz na stolnicy: dwa rodzaje mąk, masło, żółtka, cukier puder i śmietanę. Kiedy już uzyskasz formę ciasta, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
    Teraz czas na ciasto kruche. Aby je przygotować, połącz na stolnicy: dwa rodzaje mąk, masło, żółtka, cukier puder i śmietanę. Kiedy już uzyskasz formę ciasta, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółko, po czym umieść w formie do pieczenia. Z reszty ciasta zrób dwa warkoczyki i ułóż je dookoła formy. Teraz lekko ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz je w Ovi przez 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
    Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółko, po czym umieść w formie do pieczenia. Z reszty ciasta zrób dwa warkoczyki i ułóż je dookoła formy. Teraz lekko ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz je w Ovi przez 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
  5. Na gotowym i ostudzonym spodzie rozprowadź pomarańczową mieszankę. Na koniec udekoruj płatkami migdałów, tworząc małe kwiatki. Możesz dodać również skórkę z pomarańczy.
    Na gotowym i ostudzonym spodzie rozprowadź pomarańczową mieszankę. Na koniec udekoruj płatkami migdałów, tworząc małe kwiatki. Możesz dodać również skórkę z pomarańczy.
  6. I to wszystko!
    I to wszystko!
343150