Mazurek pomarańczowy

Nie ma Wielkanocny bez mazurka, dlatego też dziś przychodzimy z wyjątkowym przepisem. Mazurek pomarańczowy, bo o nim mowa, zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem 👍



Naszego mazurka upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Leśny mech w wielkanocnym wydaniu
Składniki:
PorcjeSpód
- 150 g mąka krupczatka
- 150 g mąka pszenna
- 100 g cukier puder
- 2 szt. żółtka
- 1 łyżka śmietana 18%
- 200 g masło prosto z lodówki
Warstwa pomarańczowa
- 2 szt. pomarańcze duże
- 1/3 szkl. cukier
- 2 łyżki sok z limonki
Dodatki
- 10 g płatki migdałowe
- skórka z pomarańczy do dekoracji


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania pomarańczowej wkładki. W tym celu zmiksuj w blenderze: obrane pomarańcze, cukier i sok z limonki.
- Powstałą mieszankę gotuj ok. 15 minut, aż zgęstnieje.
- Teraz czas na ciasto kruche. Aby je przygotować, połącz na stolnicy: dwa rodzaje mąk, masło, żółtka, cukier puder i śmietanę. Kiedy już uzyskasz formę ciasta, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółko, po czym umieść w formie do pieczenia. Z reszty ciasta zrób dwa warkoczyki i ułóż je dookoła formy. Teraz lekko ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz je w Ovi przez 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Na gotowym i ostudzonym spodzie rozprowadź pomarańczową mieszankę. Na koniec udekoruj płatkami migdałów, tworząc małe kwiatki. Możesz dodać również skórkę z pomarańczy.
- I to wszystko!
Komentarze