Muffiny dyniowe

Genialne muffiny dyniowe połączyliśmy z orzechowo-cynamonowym kremem 😉 Całość uzupełniliśmy lukrem w dwóch kolorach, uzyskując niesamowite efekty 👍 Po prostu WOW!



Nasze muffiny upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Pączki pieczone z OVI
Składniki:
Porcje szt.Muffiny
- 300 g puree z dyni
- 200 g masło miękkie
- 1/2 szkl. cukier
- 4 szt. jajka
- 400 g mąka tortowa
- 20 g cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 1 łyżka przyprawa do piernika
Krem cynamonowy
- 250 ml śmietanka 30%
- 1 szt. śmietan-fix
- 2 łyżki cukier puder
- 1/2 szkl. orzechy włoskie posiekane
- 1 łyżeczka cynamon
Dodatki
- rurki z kremem do dekoracji
- lukier zielony/pomarańczowy


Sposób przygotowania:
- Podziel dynię na mniejsze kawałki, po czym usuń pestki. Tak przygotowaną dynię polej olejem i piecz przez 20 minut w Ovi Smart marki Philips (temp. 160 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj masę orzechową. W tym celu zmiksuj: śmietankę 30%, śmietan-fix, cukier puder i cynamon. Jako ostatni składnik dodaj posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaj.
- Czas zacząć pracować nad muffinami. Zacznij od zmiksowania masła i cukru. Następnie dodaj stopniowo jajka, puree z dyni, mąkę tortową, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
- Powstałą mieszankę przenieś do foremek. Następnie piecz w Ovi przez 15-20 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Upieczone i ostudzone muffiny przełóż wcześniej przygotowaną masą. Następnie udekoruj lukrem w dwóch kolorach i rurkami z kremem.
- Smacznego!
Komentarze