Muffiny jajeczne z zoodlowanymi warzywami

Muffiny jajeczne to sprawdzony przepis na smaczne i szybkie śniadanie. Tym bardziej jeśli połączysz je z pysznymi warzywami. I tu czas na świetną zabawę, bo możesz nadać im ciekawe kształty!
W przygotowaniu warzyw pomógł nam Zoodler marki Philips.
Zobacz także: Pesto koperkowe z zoodlowaną cukinią
Składniki:
Porcje szt.- 2 szt. ziemniaki
- 1 szt. cukinia
- 40 g ser cheddar starty
- 6 szt. jajka
- 1/3 łyżeczki sól
- 1/3 łyżeczki pieprz
- 2 łyżki oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- W zoodlerze przygotuj ziemniaki i cukinię. Dzięki temu w mgnieniu oka przygotujesz bazę na pyszne muffiny. Co więcej, praca z tym urządzeniem okaże się kreatywną zabawą. Koniec więc z nudą!
- Zoodlowane warzywa wstaw na 5 minut do mikrofalówki, aby zmiękły. Jeśli nie masz mikrofalówki, podsmaż warzywa na patelni.
- Do warzyw dodaj ser, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj.
- Podziel powstałą mieszankę w foremkach. Do każdego naczynia dodaj dodatkowo po jednym jajku. Teraz wstaw je do piekarnika na 15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- I pyszne śniadanie dla całej rodziny jest już gotowe!
Komentarze