Odwrócona tarta jabłkowa

Tarta jabłkowa w naszej kuchni nie tylko jest odwrócona, ale też mocno zakręcona. Takiej kombinacji nie możesz przegapić. Zakochasz się w niej od pierwszego kęsa ❤️?
W przygotowaniu oryginalnej tarty pomógł nam Zoodler marki Philips.
Zobacz także: Marchewkowe spaghetti z kurczakiem
Składniki:
PorcjeKruche ciasto
- 220 g mąka krupczatka
- 120 g masło schłodzone
- 80 g cukier puder
- 1 szt. żółtko
- 1 szczypta sól
Pozostałe składniki
- 6 szt. jabłka
- lody waniliowe
Sposób przygotowania:
- Pracę nad tartą rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. W tym celu połącz mąkę krupczatkę, schłodzone masło, cukier puder, żółtko oraz sól.
- Kiedy z mieszanki powstanie już ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki. W międzyczasie zzoodluj jabłka i...
- ...zrób domowy karmel. W tym celu połącz na palniku cukier i masło.
- Na spodzie formy rozprowadź część karmelu. Następnie umieść w środku wcześniej przygotowane jabłka i dodaj więcej karmelu.
- Na wierzchu ułóż kruche ciasto i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).
- Gotowe ciasto możesz podać m.in. z lodami. Smacznego!
Komentarze