Oponki z kurczaka

Oponki kojarzą się nam ze słodkimi wypiekami. Dziś pokażemy Ci, że możesz przygotować je również w wersji słonej – z kurczaka i ziemniaków.
Mieszankę do naszych oponek przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Zobacz także: Kurczak zapiekany z ziemniakami pod pierzynką
Składniki:
PorcjeSkładniki na oponki
- 2 szt. filet z kurczaka
- 3 szt. ziemniaki ugotowane
- 1/4 szt. cebula
- 3 łyżki bułka tarta
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka suszony czosnek
Panierka
- 1,5 szkl. bułka tarta
- 1,5 szkl. mąka
- 3 szt. jajka
Sposób przygotowania:
- Podziel filet na mniejsze części i ugotuj ziemniaki. Następnie umieść składniki w robocie kuchennym. Dodaj do nich również: bułkę tartą, cebulę, sól, pieprz oraz czosnek.
- Powstałą mieszankę przenieś do rękawa, po czym stwórz mini oponki. Tak przygotowane przekąski wstaw do lodówki na 3 godziny lub do zamrażarki na godzinę.
- Po tym czasie obtocz każdą oponkę w mące, jajkach i bułce tartej.
- Następnie smaż w rozgrzanym oleju, aż oponki nabiorą pięknego, złocistego koloru.
- Gotowe oponki podawaj z ulubionym sosem. Smacznego!
Komentarze