Pieczona rolada z boczku

Pieczona rolada z boczku to nasz tajny przepis na udany obiad dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się jako świąteczna uczta dla Twoich bliskich ❤️



Ten przepis przygotowaliśmy przy pomocy Ovi Smart i Zoodlera marki Philips.
Zobacz także: Dietetyczny zakwas na żurek
Składniki:
PorcjeMarynata
- 1/3 szkl. olej roślinny
- 1 łyżka słodka papryka
- 2 łyżki suszony majeranek
- 1 łyżka suszony czosnek
- 1 łyżeczka kmin mielony
- 1 łyżka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Pozostałe składniki
- 1200 g boczek surowy
- 4 szt. ziemniaki
- 1/4 szkl. olej roślinny
- 1 łyżka rozmaryn suszony
- 1 łyżeczka sól


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania marynaty. W tym celu połącz: olej roślinny, słodką paprykę, suszony czosnek, suszony majeranek, kmin mielony, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Rozprowadź przygotowaną marynatę na surowym boczku, po czym zwiń w roladę.
- Umieść roladę w papierze do pieczenia i owiń dodatkowo w folię aluminiową. Następnie wstaw do Ovi i piecz przez 3 godziny (temp. 140 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj ziemniaki. Najpierw je zoodluj, a następnie wymieszaj z olejem roślinnym, rozmarynem i solą. Po 3 godzinach pieczenia, ułóż przygotowane ziemniaki w Ovi, na wierzchu połóż roladę i zapiekaj całość jeszcze 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze