Zoodlerowe placki ziemniaczane z gulaszem

Zoodlerowe placki ziemniaczane z gulaszem to gotowy przepis na smaczny i prosty obiad dla całej rodziny. Idealny na każdą okazję, dlatego koniecznie musisz go zapisać!?
Nasze placki ziemniaczane nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.
Zobacz także: Marchewkowe spaghetti z kurczakiem
Składniki:
Porcje- 1 kg łopatka wieprzowa
- 1 szt. cebula
- 1 łyżka słodka papryka
- 1 łyżeczka ostra papryka
- 1 łyżka kminek mielony
- 1 łyżka przecier pomidorowy
- 400 g pomidory krojone
- 250 ml bulion warzywny
- 4-5 szt. ziele angielskie;
- 2 szt. liść laurowy
- 2 szt. marchewka
- 3 szt. ogórki kiszone
- 1 szt. papryka czerwona
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Podziel łopatkę wieprzową na mniejsze kawałki. Następnie podsmaż ją i dopraw przy pomocy soli i pieprzu. Kiedy już się zarumieni, odstaw na bok.
- W tym samym garnku połącz: cebulę, czosnek, paprykę słodką i ostrą, kminek mielony oraz przecier pomidorowy.
- Nie zapomnij dodać również wcześniej przygotowanego mięsa, pomidorów krojonych, bulionu, ziela angielskiego i liści laurowych. Gotuj pod przykryciem przez godzinę.
- W międzyczasie przygotuj placki ziemniaczane. Najpierw zzoodluj ziemniaki, po czym połącz je z: jajkiem, mąką, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Następnie usmaż placki ziemniaczane na rozgrzanym oleju.
- Po 60 minutach dodaj do garnka paprykę, marchewki i ogórki kiszone. Gotuj całość pod przykryciem przez kolejne 30 minut.
- Na talerzu ułóż gotowy placek ziemniaczany. Dodaj gulasz węgierski i kolejny placek. Na wierzchu posyp szczypiorkiem. Smacznego!
Komentarze