PrzepisDania głównePrzepyszne placki kalafiorowe - potrawa, której jak najszybciej musisz spróbować.

Przepyszne placki kalafiorowe - potrawa, której jak najszybciej musisz spróbować.

Przepyszne placki kalafiorowe - potrawa, której jak najszybciej musisz spróbować.
Pyszności
28.08.2016 17:34, aktualizacja: 30.11.2017 16:33

Kalafior to bardzo cenne dla nas warzywo. Dlaczego? Ponieważ zawiera wiele ważnych witamin i składników odżywczych. Jest także niezwykły, ponieważ można wykonywać z niego wiele różnych dań. Poznaliśmy już pizzę na spodzie wykonanym z kalafiora, a nawet kalafiorowe babeczki. Pewnie zastanawiasz się teraz, co będzie następne. Już odpowiadam - placki kalafiorowe.

Są naprawdę smaczne i koniecznie musisz ich spróbować. Przepis na tę potrawę znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 700 g kalafior pokrojony w różyczki
  2. 115 g mąka
  3. olej
  4. jogurt naturalny opcjonalnie
  5. pietruszka do wykończenia, opcjonalnie
  6. 1/2 szt. cebula pokrojona w kostkę
  7. 2 ząbki czosnek wycisnięty
  8. 55 g pietruszka posiekana
  9. 75 g parmezan starty
  10. 1 szt. jajko
  11. 2 łyżeczki sól
  12. 1 łyżeczka pieprz
  13. bułka tarta
Sposób przygotowania:
1. Włóż różyczki kalafiora do miski. Umieść miskę w mikrofali na 15 minut.
2. Po 15 minutach wyjmij z mikrofali. Za pomocą ugniatacza do ziemniaków, ugnieć kalafiora, aby miało konsystencję puree.
3. Do ugniecionego kalafiora dodaj mąkę, cebulę, czosnek, pietruszkę, parmezan i jajko. Dokładnie wszystko wymieszaj.
4. Na koniec do mieszanki dodaj sól, pieprz i ponownie dobrze wymieszaj.
5. Z przygotowanego ciasta ulep placki.
6. Każdy ulepiony placek posyp bułką tartą.
7. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią placki.
8. Placki smaż z obydwóch stron tak długo, aż będą miały złocisty kolor.
9. Gotowe placki przełóż z patelni na talerz. Możesz podać je samodzielnie lub polać z wierzchu jogurtem naturalnym i posypać pietruszką.
10. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także