Wirtualna Polska

Przepyszne placki kalafiorowe – potrawa, której jak najszybciej musisz spróbować.

Przepyszne placki kalafiorowe – potrawa, której jak najszybciej musisz spróbować.

Kalafior to bardzo cenne dla nas warzywo. Dlaczego? Ponieważ zawiera wiele ważnych witamin i składników odżywczych. Jest także niezwykły, ponieważ można wykonywać z niego wiele różnych dań. Poznaliśmy już pizzę na spodzie wykonanym z kalafiora, a nawet kalafiorowe babeczki. Pewnie zastanawiasz się teraz, co będzie następne. Już odpowiadam – placki kalafiorowe.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Są naprawdę smaczne i koniecznie musisz ich spróbować. Przepis na tę potrawę znajdziesz poniżej.

Przepyszne placki kalafiorowe - potrawa, której jak najszybciej musisz spróbować.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Przepyszne placki kalafiorowe - potrawa, której jak najszybciej musisz spróbować.
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Włóż różyczki kalafiora do miski. Umieść miskę w mikrofali na 15 minut.
    Włóż różyczki kalafiora do miski. Umieść miskę w mikrofali na 15 minut.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  2. Po 15 minutach wyjmij z mikrofali. Za pomocą ugniatacza do ziemniaków, ugnieć kalafiora, aby miało konsystencję puree.
    Po 15 minutach wyjmij z mikrofali. Za pomocą ugniatacza do ziemniaków, ugnieć kalafiora, aby miało konsystencję puree.
  3. Do ugniecionego kalafiora dodaj mąkę, cebulę, czosnek, pietruszkę, parmezan i jajko. Dokładnie wszystko wymieszaj.
    Do ugniecionego kalafiora dodaj mąkę, cebulę, czosnek, pietruszkę, parmezan i jajko. Dokładnie wszystko wymieszaj.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  4. Na koniec do mieszanki dodaj sól, pieprz i ponownie dobrze wymieszaj.
    Na koniec do mieszanki dodaj sól, pieprz i ponownie dobrze wymieszaj.
  5. Z przygotowanego ciasta ulep placki.
    Z przygotowanego ciasta ulep placki.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  6. Każdy ulepiony placek posyp bułką tartą.
    Każdy ulepiony placek posyp bułką tartą.
  7. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią placki.
    Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią placki.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  8. Placki smaż z obydwóch stron tak długo, aż będą miały złocisty kolor.
    Placki smaż z obydwóch stron tak długo, aż będą miały złocisty kolor.
  9. Gotowe placki przełóż z patelni na talerz. Możesz podać je samodzielnie lub polać z wierzchu jogurtem naturalnym i posypać pietruszką.
    Gotowe placki przełóż z patelni na talerz. Możesz podać je samodzielnie lub polać z wierzchu jogurtem naturalnym i posypać pietruszką.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  10. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×