Przepyszne placki kalafiorowe – potrawa, której jak najszybciej musisz spróbować.

Kalafior to bardzo cenne dla nas warzywo. Dlaczego? Ponieważ zawiera wiele ważnych witamin i składników odżywczych. Jest także niezwykły, ponieważ można wykonywać z niego wiele różnych dań. Poznaliśmy już pizzę na spodzie wykonanym z kalafiora, a nawet kalafiorowe babeczki. Pewnie zastanawiasz się teraz, co będzie następne. Już odpowiadam – placki kalafiorowe.



Są naprawdę smaczne i koniecznie musisz ich spróbować. Przepis na tę potrawę znajdziesz poniżej.
Składniki:
Porcje- 700 g kalafior pokrojony w różyczki
- 115 g mąka
- 1/2 szt. cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnek wycisnięty
- 55 g pietruszka posiekana
- 75 g parmezan starty
- 1 szt. jajko
- 2 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka pieprz
- bułka tarta
- olej
- jogurt naturalny opcjonalnie
- pietruszka do wykończenia, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Włóż różyczki kalafiora do miski. Umieść miskę w mikrofali na 15 minut.
- Po 15 minutach wyjmij z mikrofali. Za pomocą ugniatacza do ziemniaków, ugnieć kalafiora, aby miało konsystencję puree.
- Do ugniecionego kalafiora dodaj mąkę, cebulę, czosnek, pietruszkę, parmezan i jajko. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Na koniec do mieszanki dodaj sól, pieprz i ponownie dobrze wymieszaj.
- Z przygotowanego ciasta ulep placki.
- Każdy ulepiony placek posyp bułką tartą.
- Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią placki.
- Placki smaż z obydwóch stron tak długo, aż będą miały złocisty kolor.
- Gotowe placki przełóż z patelni na talerz. Możesz podać je samodzielnie lub polać z wierzchu jogurtem naturalnym i posypać pietruszką.
- Smacznego!
Komentarze