Przekąski z ciasta francuskiego

Przekąski z ciasta francuskiego to idealna kombinacja smakowa, w której każdy znajdzie coś dla siebie. Ślinka cieknie od samego patrzenia!



Zobacz także: Szpinakowe słoneczko – pizza dla malucha
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 2 szt. ciasto francuskie
- 100 g pasta z suszonych pomidorów
- 1 szt. jajko
- 1 łyżka sezam
1 Smak
- 40 g szynka parmeńska
- 30 g oliwki czarne
2 Smak
- 50 g ser pleśniowy z mleka koziego
- 4 szt. orzechy włoskie
3 Smak
- 50 g szynka włoska
- 30 g oliwki zielone
4 Smak
- 50 g łosoś wędzony
- 10 g migdały krojone


Sposób przygotowania:
- Na arkuszu ciasta francuskiego rozsmaruj pastę z suszonych pomidorów (tak jak na zdjęciu poniżej, tworząc 4 pionowe rzędy).
- W pierwszym rzędzie dodaj szynkę parmeńską i czarne oliwki.
- W drugim rzędzie ułóż plastry pleśniowego sera i orzechy.
- W kolejnym rzędzie postaw na włoską szynkę i zielone oliwki.
- I na koniec ułóż wędzonego łososia i krojone migdały.
- Rozsmaruj roztrzepane jajko pomiędzy nałożonymi przekąskami. Na wierzchu ułóż drugie ciasto. Posmaruj ponownie roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Podziel całość na 12 części, po czym wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze