Spaghetti bolognese w tradycyjnym wydaniu

Czas na prawdziwą klasykę. Spaghetti bolognese, bo o nim mowa, to podstawowy przepis, który powinien zagościć w każdej kuchni. Tej kombinacji smaków po prostu nie sposób odmówić!
Zobacz także: Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i jajkami
Składniki:
Porcje- 4 łyżki oliwa z oliwek
- 2 łyżki masło
- 1 szt. cebula
- 1-2 szt. marchewka
- 2-3 szt. seler naciowy
- 400 g mięso wołowo-wieprzowe mielone
- 1-2 szt. ząbki czosnku
- 1200 g pomidory pelati z puszki krojone
- 1 garść liście bazyli
- 1 łyżka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Sposób przygotowania:
- W garnku połącz: oliwę z oliwek, masło, cebulę, seler i marchewkę. Dokładnie wymieszaj i smaż przez 5 minut.
- W międzyczasie podsmaż na patelni mięso. Nie zapomnij dodać czosnku.
- Teraz połącz mięso z warzywną mieszanką. Następnie dodaj pomidory i liście bazylii. Gotuj pod przykryciem 3-4 godziny. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem.
- Smacznego!
Komentarze