Świąteczne choinki z zoodlowanych warzyw z pesto zachwycają swoją oryginalnością. Nie sposób nie wspomnieć również o ich genialnym smaku. Idealna kombinacja!
To świąteczne danie przygotowaliśmy przy pomocy Zoodlera marki Philips.
Zobacz także: Surówka z marynowanej marchewki
Składniki:
PorcjeZielone pesto
- 1/2 szkl. orzeszki pinii uprażone
- 1 szkl. liście bazylii
- 1/2 szkl. oliwa z oliwek
- 30 g parmezan
- 1 ząbek czosnek
- 1/2 łyżeczki sól morska
- 1/2 łyżeczki pieprz
Czerwone pesto
- 1/2 szkl. orzechy nerkowca uprażone
- 100 g suszone pomidory
- 1/2 szkl. olej z suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnek
- 1/2 łyżeczki sól morska
- 1/2 łyżeczki pieprz
Pozostałe składniki
- 2 szt. marchewki duże
- 2 szt. cukinie duże
- 4 szt. pomidor koktajlowy do dekoracji
- 4 szt. liście bazylii do dekoracji
- 1/3 szkl. parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
Choinka z czerwonym pesto
- Na początku przygotuj czerwone pesto. W tym celu zblenduj ze sobą: uprażone orzechy nerkowca, suszone pomidory, liście bazylii, parmezan, czosnek, sól morską oraz olej z suszonych pomidorów.
- Przy pomocy Zoodlera zrób marchewkowy makaron. Następnie gotuj go przez 2 minut, odcedź i połącz z oliwą oraz wcześniej przygotowanym pesto.
- Z mieszanki uformuj choinkę. Na górze umieść świeżą bazylię i posyp całość parmezanem.
Choinka z zielonym pesto
- Czas na drugą choinkę. Tym razem bazą stanie się tutaj zielone pesto. Połącz w blenderze: uprażone orzeszki pini, liście bazylii, parmezan, czosnek, sól i oliwę z oliwek.
- Zblanszuj cukinię, po czym połącz ją z zielonym pesto.
- Z tak przygotowanego zielonego makaronu zrób choinkę. Udekoruj pomidorkiem koktajlowym i parmezanem. Smacznego!