Zawijasy z ciasta francuskiego z cynamonem

Już zaraz zakręci Ci się w głowie, a wszystko to przez zawijasy z ciasta francuskiego. I na dodatek z cynamonowym akcentem!
Zobacz także: Serowo-czekoladowe ślimaczki z ciasta francuskiego
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 1 szt. ciasto francuskie
- 240 g serek śmietankowy
- 1 łyżeczka cynamon
- 1/4 szkl. cukier drobny
- 1,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy
Lukier
- 1/2 szkl. cukier puder
- 3 łyżki mleko
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą serek śmietankowy, cynamon, cukier oraz ekstrakt waniliowy.
- Następnie przełóż mieszankę do rękawa cukierniczego. I nanieś powstały krem na ciasto francuskie, tworząc poziomy pas. Odetnij ciasto nieco wyżej i zwiń w rulon. Powtórz czynność kilka razy.
- Z uzyskanych kawałków stwórz jednego, wielkiego ślimaka.
- Przełóż ciasto do formy do pieczenia. Następnie połącz ze sobą roztopione masło, cynamon i cukier. Rozprowadź na ślimaku.
- Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 210 Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj lukier, łącząc ze sobą mleko i cukier puder.
- Gotowe ciasto polej lukrem. Możesz dodać również owoce. My postawiliśmy na truskawki ?
Komentarze