PrzepisPrzekąskiPyszne i zdrowe batoniki z płatkami owsianymi, pestkami dyni, migdałami i morelą

Pyszne i zdrowe batoniki z płatkami owsianymi, pestkami dyni, migdałami i morelą

Pyszne i zdrowe batoniki z płatkami owsianymi, pestkami dyni, migdałami i morelą
Pyszności
03.04.2018 18:30, aktualizacja: 06.04.2018 15:11

Większość z nas uwielbia batoniki. No cóż, niestety zazwyczaj są one dość kaloryczne, a na dodatek niezdrowe. Jeżeli dbasz o swoje zdrowie i wagę nie przejmuj się, ponieważ wcale nie musisz z nich rezygnować!

W tym artykule zaproponuję ci zdrową alternatywę popularnych batoników. Będą to batoniki z ryżem preparowanym, płatkami owsianymi, pestkami dyni, migdałami, morelą, miodem i syropem klonowym. Takie pyszne, a takie zdrowe!

Przepis znajdziesz poniżej.

1 PORCJA: 53g

Kalorie: 242 kcal

Białka: 8 g

Węglowodany: 27 g

Błonnik: 4 g

Tłuszcze: 12 g

Składniki:

  1. 230 g ryż preparowany
  2. 115 g płatki owsiane
  3. 115 g pestki dyni
  4. 230 g migdały
  5. 115 g morele suszone
  6. 75 g syrop klonowy
  7. 115 g miód
  8. 1 łyżeczka olejek waniliowy
  9. 50 g gorzka czekolada roztopiona
Sposób przygotowania:

1. Do miski włóż ryż preparowany, płatki owsiane, pestki dyni, migdały i suszone morele. Dobrze wymieszaj.

Obraz

2. Rozgrzej garnuszek, a następnie wlej do niego syrop klonowy i miód. Podgrzewaj tak długo, aż mieszanina się zagotuje. Co jakiś czas mieszaj.

Obraz

3. Połącz zawartość miski i garnuszka i dokładnie wszystko wymieszaj.

Obraz

4. Przygotowaną mieszankę równomiernie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na 30 minut.

Obraz

5. Po 30 minutach wyjmij blaszkę z lodówki i polej z wierzchu roztopioną gorzką czekoladą. Włóż blaszkę do lodówki na kolejne 30 minut.

Obraz

6. Po 30 minutach wyjmij blaszkę z lodówki. Pokrój masę na batoniki.

Obraz

7. I gotowe. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także