Owinęła nić dentystyczną wokół ciasta i mocno ścisnęła. Może wydawać się dziwne, ale to działa!

Kiedy ostatnio robiłeś własnoręcznie jakieś smakołyki? Bądźmy szczerzy: czasem nam się po prostu nie chce, a naszą wymówką jest to, że nie mamy czasu i zdolności kulinarnych. Ale uwaga: do zrobienia tych przepysznych bułeczek cynamonowych nie potrzebujesz wiedzy i wielkich umiejętności. A zatem do dzieła!
Składniki:
Na ciasto:
– 100 g miękkiego masła
– 200 ml mleka
– 1 opakowanie suchych drożdży
– 500 g mąki
– 2 łyżki cukru
– 2 jajka
– szczypta soli
Na nadzienie:
– 150 g masła
– 125 g cukru
– 2 łyżki cynamonu
Na krem:
– 200 g sera
– 100 g roztopionego masła
– 4 łyżki cukru
Najpierw wymieszaj płynne składniki (te do zrobienia ciasta). Najlepiej byłoby od razu przygotowywać je w robocie do wyrabiania ciasta.
Oczywiście klasyczny sposób z miską i mikserem także wchodzi w grę. Dodaj drożdże, a później resztę i wszystko wymieszaj.
Jeśli już jest wyrobione, odstaw je na 20 minut w ciepłe miejsce.
W międzyczasie wymieszaj składniki (cynamon i cukier) na nadzienie. Najlepiej zrobić to ręką.
Po 20 minutach zajmij się ciastem. Musisz je rozwałkować tak, aby było możliwie jak najcieńsze.
Rozsmaruj na nim masło.
Posyp wcześniej wymieszanym cynamonem z cukrem.
Zroluj ciasto.
I teraz specjalny trik: za pomocą nici dentystycznej przetnij ciasto tak, aby powstały z niego małe kawałki – na około 4 cm.
Jest to lepsze od noża. Zachowasz okrągły kształt ciasteczek.
Na lekko natłuszczoną blachę połóż bułeczki. Nie kładź ich blisko siebie! Włóż do rozgrzanego do 180 °C piekarnika na około 15-20 minut.
Podczas, gdy bułeczki są już w piekarniku,. Ty zajmij się kremem. Po prostu wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
A gdy wyciągniesz cynamonowe cuda, od razu polej je kremem. Smacznego!
Najlepiej smakują w miłym towarzystwie. Koniecznie wypróbuj!
Komentarze