PoradyOwinęła nić dentystyczną wokół ciasta i mocno ścisnęła. Może wydawać się dziwne, ale to działa!

Owinęła nić dentystyczną wokół ciasta i mocno ścisnęła. Może wydawać się dziwne, ale to działa!

Owinęła nić dentystyczną wokół ciasta i mocno ścisnęła. Może wydawać się dziwne, ale to działa!
Frania
20.01.2016 12:40, aktualizacja: 17.05.2017 15:06

Kiedy ostatnio robiłeś własnoręcznie jakieś smakołyki? Bądźmy szczerzy: czasem nam się po prostu nie chce, a naszą wymówką jest to, że nie mamy czasu i zdolności kulinarnych. Ale uwaga: do zrobienia tych przepysznych bułeczek cynamonowych nie potrzebujesz wiedzy i wielkich umiejętności. A zatem do dzieła!

Na ciasto:

- 100 g miękkiego masła

- 200 ml mleka

- 1 opakowanie suchych drożdży

- 500 g mąki

- 2 łyżki cukru

- 2 jajka

- szczypta soli

Na nadzienie:

- 150 g masła

- 125 g cukru

- 2 łyżki cynamonu

Na krem:

- 200 g sera

- 100 g roztopionego masła

- 4 łyżki cukru

Najpierw wymieszaj płynne składniki (te do zrobienia ciasta). Najlepiej byłoby od razu przygotowywać je w robocie do wyrabiania ciasta.

Obraz

Oczywiście klasyczny sposób z miską i mikserem także wchodzi w grę. Dodaj drożdże, a później resztę i wszystko wymieszaj.

Obraz

Jeśli już jest wyrobione, odstaw je na 20 minut w ciepłe miejsce.

Obraz

W międzyczasie wymieszaj składniki (cynamon i cukier) na nadzienie. Najlepiej zrobić to ręką.

Obraz

Po 20 minutach zajmij się ciastem. Musisz je rozwałkować tak, aby było możliwie jak najcieńsze.

Obraz

Rozsmaruj na nim masło.

Obraz

Posyp wcześniej wymieszanym cynamonem z cukrem.

Obraz

Zroluj ciasto.

Obraz

I teraz specjalny trik: za pomocą nici dentystycznej przetnij ciasto tak, aby powstały z niego małe kawałki - na około 4 cm.

Obraz

Jest to lepsze od noża. Zachowasz okrągły kształt ciasteczek.

Obraz

Na lekko natłuszczoną blachę połóż bułeczki. Nie kładź ich blisko siebie! Włóż do rozgrzanego do 180 °C piekarnika na około 15-20 minut.

Obraz

Podczas, gdy bułeczki są już w piekarniku,. Ty zajmij się kremem. Po prostu wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Obraz

A gdy wyciągniesz cynamonowe cuda, od razu polej je kremem. Smacznego!

Obraz

Najlepiej smakują w miłym towarzystwie. Koniecznie wypróbuj!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także