Przez lata był uważany za jadalny. Potrafi zabić nawet po dłuższym czasie
Świat grzybów skrywa w sobie wiele tajemnic i pułapek. Grzyby trujące bywają podobne do jadalnych, a niektóre gatunki potrafią zmylić nie tylko początkujących grzybiarzy. Jeden z grzybów w polskich lasach przez lata uważany był za bezpieczny. Okazało się jednak, że może być zabójczy dla organizmu.
08.11.2024 12:10
Nazwa tego grzyba brzmi sympatycznie, ale po zjedzeniu go już nie jest tak miło. Krowiak podwinięty, nazywany również olszówką, przez lata lądował w koszykach grzybiarzy. Kilkadziesiąt lat temu zbierano go bez większych oporów, ale dziś szybko powinniśmy o nim zapomnieć. Konsekwencje dla naszego zdrowia mogą być opłakane, a zjedzenie go skończyć się może śmiercią. Ten grzyb wydaje na nas jednak odroczony wyrok, bo zabija dopiero po latach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niebezpieczny grzyb w polskim lesie
Krowiak podwinięty przez wiele lat był uważany za jadalny. Jeszcze w latach 80. zbierano go w lasach, by później zajadać się nim w domu. Aktualne badania naukowe obaliły tę tezę, ukazując jego toksyczne właściwości. Krowiak zawiera w sobie inwolutynę oraz muskarynę - dwie niebezpieczne dla zdrowia i życia substancje.
Pierwsza z nich wywołuje autoimmunologiczną reakcję, prowadząc do produkcji przeciwciał skierowanych przeciwko własnym erytrocytom. Może to prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym do anemii i zwiększonego ryzyka infekcji. Naukowcy podejrzewają, że długotrwałe spożywanie krowiaka podwiniętego może zwiększać ryzyko zachorowania na białaczkę.
Druga substancja, muskaryna, działa na układ nerwowy, utrudniając oddychanie i spowalniając pracę serca. Zatrucia nim są trudne do przewidzenia, ponieważ objawy mogą być bardzo różne i pojawiają się często dopiero po dłuższym czasie. Niestety, tradycyjne metody obróbki termicznej, takie jak gotowanie, nie neutralizują toksyn zawartych w tym grzybie.
Jak rozpoznać krowiaka podwiniętego?
To grzyb pospolity i natknąć się na niego można zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych, na torfowiskach czy w zaroślach. Charakterystyczny dla krowiaka podwiniętego jest śliski lub suchy (w zależności od wilgotności powietrza) kapelusz oraz podwinięte brzegi. Może on przybierać różne odcienie brązu, od żółtawego po czerwonawy, często z oliwkową lub ochrową nutą. Trzon grzyba jest cylindryczny i kolorystycznie zbliżony do kapelusza.
Dla własnego bezpieczeństwa lepiej go unikać. Najważniejszą zasadą podczas grzybobrania jest to, by zbierać tylko znane okazy. Jeśli nie jesteś pewien, jaki grzyb wylądował w koszyku, skonsultuj się z pobliską stacją sanitarno-epidemiologiczną. Zawodowy mykolog rozwieje wątpliwości.