Przez lata był uważany za jadalny. Potrafi zabić nawet po dłuższym czasie

Świat grzybów skrywa w sobie wiele tajemnic i pułapek. Grzyby trujące bywają podobne do jadalnych, a niektóre gatunki potrafią zmylić nie tylko początkujących grzybiarzy. Jeden z grzybów w polskich lasach przez lata uważany był za bezpieczny. Okazało się jednak, że może być zabójczy dla organizmu.

Olszówka to bardzo niebezpieczny grzybOlszówka to bardzo niebezpieczny grzyb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nazwa tego grzyba brzmi sympatycznie, ale po zjedzeniu go już nie jest tak miło. Krowiak podwinięty, nazywany również olszówką, przez lata lądował w koszykach grzybiarzy. Kilkadziesiąt lat temu zbierano go bez większych oporów, ale dziś szybko powinniśmy o nim zapomnieć. Konsekwencje dla naszego zdrowia mogą być opłakane, a zjedzenie go skończyć się może śmiercią. Ten grzyb wydaje na nas jednak odroczony wyrok, bo zabija dopiero po latach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę

Niebezpieczny grzyb w polskim lesie

Krowiak podwinięty przez wiele lat był uważany za jadalny. Jeszcze w latach 80. zbierano go w lasach, by później zajadać się nim w domu. Aktualne badania naukowe obaliły tę tezę, ukazując jego toksyczne właściwości. Krowiak zawiera w sobie inwolutynę oraz muskarynę - dwie niebezpieczne dla zdrowia i życia substancje.

Krowiak podwinięty nazywany jest też olszówką
Krowiak podwinięty nazywany jest też olszówką © Adobe Stock | Stéphane BOUILLAND

Pierwsza z nich wywołuje autoimmunologiczną reakcję, prowadząc do produkcji przeciwciał skierowanych przeciwko własnym erytrocytom. Może to prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym do anemii i zwiększonego ryzyka infekcji. Naukowcy podejrzewają, że długotrwałe spożywanie krowiaka podwiniętego może zwiększać ryzyko zachorowania na białaczkę.

Druga substancja, muskaryna, działa na układ nerwowy, utrudniając oddychanie i spowalniając pracę serca. Zatrucia nim są trudne do przewidzenia, ponieważ objawy mogą być bardzo różne i pojawiają się często dopiero po dłuższym czasie. Niestety, tradycyjne metody obróbki termicznej, takie jak gotowanie, nie neutralizują toksyn zawartych w tym grzybie.

Jak rozpoznać krowiaka podwiniętego?

To grzyb pospolity i natknąć się na niego można zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych, na torfowiskach czy w zaroślach. Charakterystyczny dla krowiaka podwiniętego jest śliski lub suchy (w zależności od wilgotności powietrza) kapelusz oraz podwinięte brzegi. Może on przybierać różne odcienie brązu, od żółtawego po czerwonawy, często z oliwkową lub ochrową nutą. Trzon grzyba jest cylindryczny i kolorystycznie zbliżony do kapelusza.

Olszówka pospolicie rośnie w lesie
Olszówka pospolicie rośnie w lesie © Wikipedia | Selso

Dla własnego bezpieczeństwa lepiej go unikać. Najważniejszą zasadą podczas grzybobrania jest to, by zbierać tylko znane okazy. Jeśli nie jesteś pewien, jaki grzyb wylądował w koszyku, skonsultuj się z pobliską stacją sanitarno-epidemiologiczną. Zawodowy mykolog rozwieje wątpliwości.

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom