Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
W tym przypadku nazwa, która widnieje na opakowaniu przyprawy, jest bardzo myląca. Niektórzy przyjmują to ze wzruszeniem ramion, inni kilkukrotnie sprawdzają skład, doszukując się choćby niewielkiej domieszki prawdziwego pieprzu. Na próżno – w tej mieszance nie znajdziesz ani drobinki.
Pieprz ziołowy to mieszanka przypraw, które mają dodać pikanterii potraw w taki sposób, aby klasyczny pieprz nie był już potrzebny. W praktyce rzadko kiedy stosowany jest jako zamiennik pieprzu, raczej dodawany jest obok klasycznych czarnych ziaren – dla wzbogacenia aromatu i smaku duszonych mięs, pieczeni czy gulaszów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak w sosie porowym
Jak przyprawy kryją się w pieprzu ziołowym?
W zależności od producenta, opakowania z pieprzem ziołowym zawierają mniej lub bardziej bogatą mieszankę mielonych przypraw. Na pierwszym miejscu zazwyczaj jest gorczyca biała, obok niej obowiązkowo pojawiają się nasiona kolendry, kminek czy majeranek. Często dodawane są również ostra papryka i liść laurowy. Mniej popularne są cząber, bazylia, tymianek i kurkuma.
W PRL taką mieszankę przypraw przygotowywano samodzielnie, rozdrabniając w moździerzu ziarna i mieszając je z suszonymi ziołami. Gotowy zestaw ulubionych aromatów pomagał zaoszczędzić czas w kuchni, a obiad doprawiony w ten sposób zawsze smakował dobrze. Do słoiczka z przyprawami dodawano także zioła z własnego ogródka, takie jak lubczyk, natkę pietruszki, a nawet miętę – oczywiście po ususzeniu i rozdrobnieniu na proszek.
W tych daniach sprawdza się znakomicie
Pieprz ziołowy możesz wykorzystać w marynatach do mięs na grilla – wystarczy połączyć go z oliwą i solą, aby otrzymać gotową mieszankę do kurczaka, karkówki lub boczku. Świetnie sprawdza się w kotletach mielonych, a także jako dodatek do mięs duszonych w sosie.
Możesz wzbogacić nim smak gęstych zup na bazie warzyw strączkowych, a także farszy do krokietów czy pierogów. Potrawy takie jak bigos, leczo czy duszona kapusta również zyskają po dodaniu takiej mieszanki.
Uważaj na składniki na opakowaniu
Opakowanie z pieprzem ziołowym powinno zawierać tylko mielone nasiona i suszone zioła. Zwróć uwagę, czy w składzie nie figuruje cukier i glutaminian sodu. Niepotrzebne są również sztuczne aromaty i jakiekolwiek barwniki.
Po otwarciu opakowania przesyp mieszankę do szklanego słoika z nakrętką, aby zapobiec utracie aromatu. Nie trzymaj przyprawy nad gorącym garnkiem z zupą lub sosem, a do nakładania zawsze używaj czystej i suchej łyżeczki. Wilgoć, która przedostanie się do środka, może popsuć przyprawę.