Czekoladowo-miętowe babeczki, dzięki którym poczujesz delikatną nutkę świeżości. Super deser!

Babeczki, czyli tak zwane muffiny cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Ludzie je pokochali, ponieważ łatwo się je przyrządza i spożywa. Można częstować nimi gości, a nawet zabierać je ze sobą, na przykład do pracy.



Istnieje wiele rodzajów i smaków babeczek. Dzisiaj jednak zaproponuję ci je o smaku czekoladowo-miętowym. Kiedy ich spróbujesz, poczujesz delikatną nutkę świeżości i orzeźwienie. Oprócz tego, są naprawdę smaczne. Dokładna instrukcja, jak je wykonać, znajduje się poniżej.
Składniki:
Porcje babeczek- Warstwa miętowa:
- 225 g serek śmietankowy
- 60 g cukier
- 1 szt. jajko
- 1/2 łyżeczki ekstrakt z mięty
- 4 krople zielony barwnik spożywczy
- 230 g mini chipsy czekoladowe
- Warstwa czekoladowa:
- 110 g mąka
- 220 g cukier
- 70 g kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki soda
- 110 g masło roztopione
- 2 szt. jajka
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż serek śmietankowy i delikatnie ubijaj go za pomocą miksera, aż będzie gładki.
- Do serka dodaj 60 g cukru, 1 jajko, ekstrakt z mięty i zielony barwnik spożywczy. Ubij mikserem na gładką masę.
- Do zielonej masy dodaj także mini chipsy czekoladowe i wymieszaj za pomocą łyżki.
- Do osobnej miski włóż 110 g mąki, 220 g cukru, kakao i sodę. Wymieszaj. Następnie dodaj roztopione masło i 2 jajka. Ubij mikserem na gładką masę.
- Do foremek równomiernie nałóż masę czekoladową, a na masę czekoladową nałóż masę miętową.
- Włóż foremki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut. Po 30 minutach wyjmij babeczki. Możesz udekorować je bitą śmietaną i świeżymi liśćmi mięty.
- Smacznego!