Newsy„To, co się dzieje w tym momencie, jednak nas przerasta”. Restaurator wrzucił do sieci dramatyczny apel

„To, co się dzieje w tym momencie, jednak nas przerasta”. Restaurator wrzucił do sieci dramatyczny apel

„To, co się dzieje w tym momencie, jednak nas przerasta”. Restaurator wrzucił do sieci dramatyczny apel
Ewa
11.10.2022 10:32

Galopująca inflacja, podwyżki cen produktów i usług sprawia, że coraz więcej osób decyduje się na zamknięcie lokalu. Restaurator załamuje ręce i wyznaje, że sytuacja zaczęła go przerastać.

Od dłuższego czasu gastronomia przeżywa ogromny kryzys. Po lockdownie wiele z nich miesiącami pracowało na odbudowanie. Szalejąca inflacja i rekordowe podwyżki cen są ciosem, którego wielu nie zniosło. W gastronomii praktycznie nikt nie jest w dobrej kondycji finansowej, w złej i bardzo złej – około 80%. Rachunki za prąd wzrosły nawet o kilka tysięcy procent, produkty są coraz droższe i utrzymanie lokalu staje się powoli niemożliwe.

Restaurator załamuje ręce- Pyszności
Restaurator załamuje ręce- Pyszności

Restaurator załamuje ręce

Kebab należał do tej pory do kategorii "szybko i tanio". Wszystko jednak się zmienia. Właściciel kultowego koszalińskiego lokalu "U Szybkiego" opublikował na TikToku filmik, w którym zdradza, jak źle jest w polskiej gastronomii.

Jesteśmy zmuszeni się zamknąć. Mówię to z wielkim bólem serca, ale prowadzenie biznesu na tę chwilę nie jest opłacalne i nie jesteśmy w stanie zarobić na prąd i gaz. Gastronomia kiedyś przynosiła nam pieniądze i dzięki temu mogliśmy się rozwijać - mówi Filip Gołka.

Restaurator zdradził, że jednym z powodów zamknięcia lokalu jest rosnąca cena energii elektrycznej. Poprzednie rachunki wynosiły dwa tysiące złotych, kolejne osiem, a prognoza przewiduje wzrost aż do czternastu tysięcy. Różnica jest po prostu kolosalna- funkcjonowanie lokalu pozwoliłoby na opłatę rachunków. Za co kupić produkty i opłacić pracowników?

Dramatyczna sytuacja polskiej gastronomii

Filip Gołka mówi, że trudna sytuacja zmusiła go do skorzystania z oszczędności, jednak to wciąż okazało się za mało. Restaurator z Koszalina zmuszony jest zamknąć swoje lokale i sprzedać całe wyposażenie.

Lokal z kebabem to tylko przykład- podobnych restauracji będą dziesiątki. Czy gastronomia przetrwa ten kryzys?

Masz ochotę na coś słodkiego? Zobacz przepis na ciasto Mars na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także