WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Rocznie do Polski trafia ponad 400 tysięcy ton. Unikaj, jeśli chcesz być zdrowy

Olej palmowy, popularny składnik wielu produktów spożywczych, budzi kontrowersje zarówno ze względu na jego wpływ na zdrowie, jak i metody pozyskiwania. Rocznie do Polski trafia ponad 400 tys. ton tego tłuszczu, a wielu konsumentów nie jest świadomych jego szkodliwego działania.

Owoce palmy oleistej.Owoce palmy oleistej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Olej palmowy jest niezwykle popularny i szeroko stosowany nie tylko w przemyśle energetycznym i kosmetycznym, ale także w produkcji żywności. Niestety, mało kto zdaje sobie sprawę, że jego spożywanie może być bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jak się okazuje, niszczy kluczowe narządy: jelita, trzustkę i wątrobę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zbiera jagody przez 6 godzin i sprzedaje za kilka złotych. Ostrzega innych przed wysokimi mandatami

Szkodliwe działanie oleju palmowego

W 2016 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) określił olej palmowy jako najbardziej rakotwórczy z dostępnych na rynku. Mimo to producenci żywności nie widzą przeszkód, by faszerować nim wyroby spożywcze, które towarzyszą naszej codziennej diecie. Izomery trans obecne w oleju palmowym mają silnie szkodliwy wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Ich działanie miażdżycorodne wynika z negatywnego wpływu na profil lipidowy organizmu.

Izomery trans powodują szereg problemów zdrowotnych: przyczyniają się do miażdżycy, podwyższają poziom cholesterolu HDL i jednocześnie obniżają LDL, zwiększają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i zawału serca, prowadzą do otyłości trzewnej, a także obniżają wrażliwość na insulinę, co może prowadzić do cukrzycy typu 2. Ponadto hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za produkcję kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Największe szkody olej palmowy wyrządza jednak w układzie pokarmowym, uszkadzając wątrobę, trzustkę i jelita.

Etyczność pozyskiwania oleju palmowego

Problem etyczności pozyskiwania oleju palmowego jest znany od dawna. Proces ten wiąże się z wycinką lasów deszczowych i niszczeniem naturalnych ekosystemów. Proces produkcji oleju palmowego prowadzi także do łamania praw człowieka na terenach uprawnych i brutalnego traktowania dzikich zwierząt. W obliczu rosnącego popytu na olej palmowy, jego etyczność została zakwestionowana. Dlatego konieczne jest edukowanie konsumentów na temat metod pozyskiwania oleju palmowego i ich skutków.

Producenci żywności chętnie mówią o przeciwutleniających właściwościach oleju palmowego. Musimy jednak pamiętać, że mowa tu o surowym oleju. Niestety, olej dostępny w sklepach zawiera groźne dla zdrowia substancje, takie jak glicydowe estry kwasów tłuszczowych i izomery trans kwasów tłuszczowych, które mają właściwości rakotwórcze.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze