Rocznie zjadamy tylko pół kilograma. Nie obciąża żołądka jest naszpikowane białkiem

Choć ten produkt kojarzy się wielu osobom bardziej z dzieciństwem niż z kuchnią, jego mięso to jeden z najbardziej niedocenianych produktów na polskich stołach. Statystyki pokazują, że jemy go skrajnie mało, zupełnie nieproporcjonalnie do jego wartości.

Królik to wartościowe mięsoKrólik to wartościowe mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Mięso, które w wielu krajach uchodzi za codzienny, zdrowy wybór, w Polsce wciąż pozostaje niszowe, choć królik jest jednym z najlżejszych i najbardziej wartościowych gatunków mięsa. Dietetycy od lat podkreślają jego wyjątkową przyswajalność, niską zawartość tłuszczu i bogactwo białka, które stawia go w jednym rzędzie z najlepszymi produktami dla osób dbających o zdrowie. W praktyce jemy go jednak zaledwie pół kilograma rocznie, omijając ogrom korzyści, jakie może dać dobrze przygotowana porcja.

Schab tulipan z suszonymi owocami i aksamitnym sosem. Idealny na świąteczny obiad

Dlaczego mięso, które daje królik, jest tak wartościowe?

Królik dostarcza wyjątkowo łatwo przyswajalnego białka, z którego organizm wykorzystuje nawet do 90 proc. Jego delikatna, drobnoziarnista struktura sprawia, że jest lekkostrawny i polecany osobom z problemami żołądkowymi, nadciśnieniem, chorobami serca czy anemią. Zawartość tłuszczu nie przekracza zwykle 6 proc., a dominują w nim nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiadające za stabilizację cholesterolu, zmniejszenie stanów zapalnych i wspieranie odporności. Mięso królika jest również źródłem żelaza, jodu, cynku, fosforu, miedzi i wapnia, a także witamin z grupy B, które poprawiają metabolizm i funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki tym właściwościom królik sprawdza się zarówno w diecie dzieci, jak i dorosłych zmagających się z nadciśnieniem, cukrzycą czy problemami naczyniowymi.

Królik w diecie dzieci i dorosłych

Delikatność mięsa sprawia, że królik jest jednym z pierwszych gatunków polecanych dla niemowląt w trakcie rozszerzania diety po 6 miesiącu. Zawarte w nim białko jest lekkie dla przewodu pokarmowego, a niska zawartość lipidów ułatwia trawienie. Co istotne, mięso to rzadko wywołuje reakcje alergiczne, dlatego jest bezpieczne również dla osób z nietolerancjami. Dzięki wysokiej zawartości kwasów linolowego i linolenowego królik wspiera procesy przeciwzapalne, działanie mózgu i regulację cholesterolu. Z kolei obecność DHA wiąże się z lepszą koncentracją, pamięcią i stabilniejszym nastrojem. Dietetycy wskazują, że odpowiednio przygotowany królik może zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej, miażdżycy oraz udaru. Jest też doskonałym wyborem podczas diet redukcyjnych, ponieważ syci, nie obciąża bilansu kalorycznego i wspiera regenerację mięśni.

Jak wybrać i przygotować królika, żeby wykorzystać jego potencjał?

Kluczem do dobrego smaku jest odpowiednia jakość mięsa oraz czas jego dojrzewania. Jasnobeżowa barwa tuszki świadczy o świeżości, natomiast żółto-brązowe przebarwienia sugerują dodatki chemiczne lub nieprawidłowe przechowywanie. Mięso królika nie powinno być używane od razu po uboju, bo będzie łykowate i twarde. Najlepiej moczyć je przez kilkadziesiąt godzin w marynacie, na przykład w winie, maślance, mleku lub zalewie z wody, octu winnego, cebuli i przypraw. Dopiero po tym czasie mięso staje się kruche i gotowe do pieczenia, duszenia czy gotowania. Idealnie nadaje się na potrawki, klasycznego królika w śmietanie, aromatyczny rosół czy pieczeń w ziołach. Dobrze komponuje się z czerwonym winem, piwem pszenicznym i warzywami korzeniowymi.

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟