Rosół piątej żony Wiśniewskiego zaskakuje smakiem. To dzięki znanemu trikowi

Rosół żony Wiśniewskiego to absolutnie genialny wywar o głębokim smaku i intensywnym aromacie. W czym tkwi sekret? To przede wszystkim bogactwo przypraw i ziół oraz długie gotowanie zupy. Pola Wiśniewska zastosowała też doskonale znany trik na wzbogacenie smaku wywaru. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

ObrazekZobacz przepis na rosół żony Wiśniewskiego - Pyszności; Fot. Adobe Stock; Instagram: wisniewska_polsa (screenshot)

Ile smaków, preferencji, tyle przepisów na rosół. Ewa Wachowicz proponuje wzbogacić wywar smakiem pieczonych warzyw, a serwując zupę, dodaje pieczone pieczarki, podroby i jajko w koszulce. Magda Gessler stawia na bulion z wielu rodzajów mięs, wzbogaca go także kilkoma sztukami goździków. Robert Makłowicz zaś preferuje najbardziej klasyczną recepturę, natomiast nie przepada za dodatkiem ziemniaków w rosole. A jaki przepis proponuje Pola Wiśniewska?

Rosół Poli Wiśniewskiej. W czym tkwi sekret smaku?

Aromatyczny, o głębokim smaku i wyrazistym kolorze. Oto rosół żony Wiśniewskiego. Receptura, którą proponuje Pola Wiśniewska nieco różni się od tej klasycznej, choć w świecie kulinariów taki sposób przyrządzania wywaru jest doskonale znany i często praktykowany. Mowa dokładniej o upieczeniu warzyw i mięsa przed wrzuceniem ich do garnka z wodą. Pola Wiśniewska dodatkowo doprawia składniki przed pieczeniem utartymi w moździerzu ziołami.

Generalnie tak przygotowany rosół ma głębszy smak, barwę i mocniejszy aromat. Każdy doskonale zdaje sobie sprawę, że pieczone warzywa i mięso inaczej smakują niż te surowe. Proces termiczny przypieka skórkę i praży przyprawy, które nadadzą daniu aromatu. Ponadto, Wiśniewska dorzuca do wywaru suszone grzyby. Tutaj jednak trzeba pamiętać o jednej bardzo ważnej zasadzie: nie można przesadzić z ich ilością, ponieważ aromat suszonych grzybów jest tak intensywny, że może zdominować całą zupę.

Warzywa do rosołu lepiej dokładnie umyć niż obrać. Ponadto, warto postawić na świeże  i suszone zioła oraz przyprawy, zamiast wzbogacać smak rosołu sztucznymi dodatkami (takimi jak kostka rosołowa). U Poli Wiśniewskiej to świeża natka pietruszki, lubczyk (doskonale zastąpi sztuczne wzmacniacze smaku), ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma oraz rzecz jasna sól i pieprz. Rosół wołowy, z cielęciną lub z dziczyzny możemy doprawić także jagodami jałowca i rozmarynem.

Obrazek
Rosół żony Wiśniewskiego jest intensywny w smaku - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Przepis na aromatyczny rosół żony Wiśniewskiego

Składniki:

  • porcja drobiowa rosołowa
  • porcja wołowa z kością
  • 4 duże marchewki
  • 2 cebule
  • por
  • 2 duże pietruszki
  • seler
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • gałązka lubczyku lub łyżeczka suszonego
  • natka pietruszki
  • kilka suszonych grzybów
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Grzyby suszone zalej wodą i odstaw na 2-3 godziny.
  2. Liście laurowe i ziele angielskie rozetrzyj w moździerzu.
  3. W piekarniku nagrzanym do 190 st. C upiecz mięso, marchewki, korzenie pietruszki, seler, cebulę i por posypane startymi zielem angielskim i liściem laurowym, a także lubczykiem i natką pietruszki. Skrop całość oliwą.
  4. Piecz całość ok. 30-40 minut.
  5. Namoczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i gotuj do miękkości.
  6. Upieczone warzywa i mięso w przyprawach przełóż do garnka. Zalej całość zimną wodą, dodaj grzyby.
  7. Rosół gotuj ok. trzy godziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania doprw go solą i pieprzem oraz kurkumą.

Zobacz również przepis na zupę kukurydzianą:

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy