Rosół piątej żony Wiśniewskiego zaskakuje smakiem. To dzięki znanemu trikowi
Rosół żony Wiśniewskiego to absolutnie genialny wywar o głębokim smaku i intensywnym aromacie. W czym tkwi sekret? To przede wszystkim bogactwo przypraw i ziół oraz długie gotowanie zupy. Pola Wiśniewska zastosowała też doskonale znany trik na wzbogacenie smaku wywaru. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
22.04.2023 07:22
Ile smaków, preferencji, tyle przepisów na rosół. Ewa Wachowicz proponuje wzbogacić wywar smakiem pieczonych warzyw, a serwując zupę, dodaje pieczone pieczarki, podroby i jajko w koszulce. Magda Gessler stawia na bulion z wielu rodzajów mięs, wzbogaca go także kilkoma sztukami goździków. Robert Makłowicz zaś preferuje najbardziej klasyczną recepturę, natomiast nie przepada za dodatkiem ziemniaków w rosole. A jaki przepis proponuje Pola Wiśniewska?
Zobacz także
Rosół Poli Wiśniewskiej. W czym tkwi sekret smaku?
Aromatyczny, o głębokim smaku i wyrazistym kolorze. Oto rosół żony Wiśniewskiego. Receptura, którą proponuje Pola Wiśniewska nieco różni się od tej klasycznej, choć w świecie kulinariów taki sposób przyrządzania wywaru jest doskonale znany i często praktykowany. Mowa dokładniej o upieczeniu warzyw i mięsa przed wrzuceniem ich do garnka z wodą. Pola Wiśniewska dodatkowo doprawia składniki przed pieczeniem utartymi w moździerzu ziołami.
Generalnie tak przygotowany rosół ma głębszy smak, barwę i mocniejszy aromat. Każdy doskonale zdaje sobie sprawę, że pieczone warzywa i mięso inaczej smakują niż te surowe. Proces termiczny przypieka skórkę i praży przyprawy, które nadadzą daniu aromatu. Ponadto, Wiśniewska dorzuca do wywaru suszone grzyby. Tutaj jednak trzeba pamiętać o jednej bardzo ważnej zasadzie: nie można przesadzić z ich ilością, ponieważ aromat suszonych grzybów jest tak intensywny, że może zdominować całą zupę.
Zobacz także
Warzywa do rosołu lepiej dokładnie umyć niż obrać. Ponadto, warto postawić na świeże i suszone zioła oraz przyprawy, zamiast wzbogacać smak rosołu sztucznymi dodatkami (takimi jak kostka rosołowa). U Poli Wiśniewskiej to świeża natka pietruszki, lubczyk (doskonale zastąpi sztuczne wzmacniacze smaku), ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma oraz rzecz jasna sól i pieprz. Rosół wołowy, z cielęciną lub z dziczyzny możemy doprawić także jagodami jałowca i rozmarynem.
Przepis na aromatyczny rosół żony Wiśniewskiego
Składniki:
- porcja drobiowa rosołowa
- porcja wołowa z kością
- 4 duże marchewki
- 2 cebule
- por
- 2 duże pietruszki
- seler
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- gałązka lubczyku lub łyżeczka suszonego
- natka pietruszki
- kilka suszonych grzybów
- szczypta kurkumy
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Grzyby suszone zalej wodą i odstaw na 2-3 godziny.
- Liście laurowe i ziele angielskie rozetrzyj w moździerzu.
- W piekarniku nagrzanym do 190 st. C upiecz mięso, marchewki, korzenie pietruszki, seler, cebulę i por posypane startymi zielem angielskim i liściem laurowym, a także lubczykiem i natką pietruszki. Skrop całość oliwą.
- Piecz całość ok. 30-40 minut.
- Namoczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i gotuj do miękkości.
- Upieczone warzywa i mięso w przyprawach przełóż do garnka. Zalej całość zimną wodą, dodaj grzyby.
- Rosół gotuj ok. trzy godziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania doprw go solą i pieprzem oraz kurkumą.
Zobacz również przepis na zupę kukurydzianą: