PoradyRozpuść łyżeczkę tych granulek i pij. Uczucie zmęczenia zniknie, a libido się poprawi

Rozpuść łyżeczkę tych granulek i pij. Uczucie zmęczenia zniknie, a libido się poprawi

Ma więcej witamin i minerałów niż najlepsza na rynku multiwitamina. Wykazuje właściwości oczyszczające, przeciwzapalne, antynowotworowe i antybakteryjne. Pyłek pszczeli, bo o nim mowa, to prawdziwy superfood. Jak go spożywać i z czym łączyć?

Pyłek pszczeli jest bogaty we właściwości zdrowotne
Pyłek pszczeli jest bogaty we właściwości zdrowotne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pyłek pszczeli jest naturalnym produktem przetworzonym przez pszczoły. Doceniany jest za niezwykle cenne właściwości zdrowotne — posiada wszystkie niezbędne człowiekowi składniki odżywcze, dzięki czemu doskonale wspiera układ odpornościowy. Niemal połowa białka, które ten pyłek posiada, występuje w postaci wolnych aminokwasów. Nie bez powodu uznaje się go za jeden z najbardziej kompletnych pokarmów i traktuje jako superfood (żywność o wyjątkowych właściwościach odżywczych).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Właściwości pyłku pszczelego

W pyłku pszczelim znajduje się wysoka zawartość witamin C, E oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12), minerały: żelazo, wapń, miedź, mangan, magnez, potas, fosfor, krzem, siarka i 59 innych pierwiastków śladowych. To także bogate źródło karotenoidów, przekształcających się w witaminę A. Jednak to nie wszystko — w pyłku obecne są aż 22 aminokwasy i jest ich nawet do 7 razy więcej niż aminokwasów znajdujących się w takiej samej ilości mleka, wołowiny, sera czy jajek.

Nie zapominajmy o enzymach, jak np. cytochrom, amylaza, katalaza, kozymaza kwas mlekowy, pektazy czy fosfataza. Na końcu wspomnijmy jeszcze o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych (NNKT) - jest ich w pyłku 14 (m.in. kwas linolenowy lub kwas linolowy).

Pyłek pszczeli i jego zastosowanie

Stosowanie pyłku pszczelego niesie ze sobą ogrom dobroci. Pyłek działa antynowotworowo, przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antyoksydacyjnie. Wspiera układ odpornościowy w organizmie, zmniejsza ryzyko anemii, dodaje sił i podnosi poziom energii. Ten naturalny energetyk rekomenduje się podczas stanów osłabienia i dużego wyczerpania fizycznego.

Działa pozytywnie na metabolizm, reguluje go i zmniejsza apetyt. Jest szczególnie polecany podczas stosowania diety, co może się wiązać z niedoborem niektórych substancji odżywczych. Warto zastosować go, będąc na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.

Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli © Canva | joannawnuk

Właściwości oczyszczające sprawiają, że regularne spożycie pyłku jest pomocne w usuwaniu toksycznych substancji, odtruwa organizm i eliminuje szkodliwe działanie czynników chemicznych na ludzki organizm. Korzystnie wpływa na odnowę komórkową ze względu na zawartość składników odżywczych niezbędnych do produkowania nowych tkanek. Wzmacnia także narząd wzroku, poprawiając ostrość widzenia.

Ponadto poprawia aktywność seksualną, pozytywnie wpływając na libido. Zwiększa płodność u kobiet. Korzyści odczuje również sfera psyche - pyłek stabilizuje układ nerwowy, wzmacnia koncentrację i poprawia pamięć.

Włączenie do swojej diety pyłku działa również korzystnie na wygląd skóry, kondycję cery (uelastycznia ją i zapobiega tworzeniu się nowych zmarszczek) i włosów.

Pyłek pszczeli — jak go spożywać?

Pyłek jest na tyle uniwersalny, że można go stosować na wiele sposobów. Idealnie nadaje się do przygotowania koktajli i smoothie — rozpuszczony pyłek uwalnia najwięcej cennych superwłaściwości. W takim przypadku polecam pyłek zalać połową szklanki letniej wody i pozostawić go na kilka godzin, a nawet jeszcze lepiej na całą noc.

Taki napój można dodatkowo wzbogacić ulubionym rodzajem miodu, wtedy mamy już prawdziwy koktajl mocy. Sprawdza się również do przygotowywania deserów na zimno, można nim posypać np. pudding z nasionami chia, jaglankę, owsiankę czy jogurt naturalny z owocami. Świetnie smakuje w połączeniu z sałatkami owocowymi i warzywnymi lub pastami do warzyw (paprykowa lub pomidorowa pasta albo hummus). Pyłkiem można posypać nawet pankejki czy naleśniki z serem.

Jak stosować pyłek pszczeli?

Ze względu na to, że pyłek pszczeli może uczulać (tak samo jak miód), warto rozpocząć stosowanie tego rarytasu od niewielkich dawek. Początkowa rekomendowana ilość to 1 łyżeczka pyłku pszczelego na dobę. Po jakimś czasie i obserwacji reakcji swojego organizmu można stopniowo zwiększać ilość do 1 łyżki stołowej dziennie.

Nieco więcej ostrożności należy zachować w przypadku stosowania pyłku u dzieci. Kiedy jest najlepszy czas na rozpoczęcie przygody z tym superfoodem? Niektórzy uważają, że najlepiej włączyć go do diety 3-letniego dziecka, ale są też tacy, którzy twierdzą, że nie ma problemu, by spróbowały go dzieci już od 1. roku życia. Z uwagi na to, że jest on jednak silnym alergenem, lepiej poczekać do ukończenia przez malucha 3. roku życia. Dziecku w tym wieku można podawać na start 1-2 kuleczki pyłku, sprawdzając, jak organizm toleruje nowy składnik w diecie. Jeśli nie wystąpią żadne reakcje alergiczne, można stopniowo zwiększać porcję pszczelego pyłku.

Na suplementacje pyłku powinny uważać kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe.

Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
pyłek pszczelimiódsuperfoods

Wybrane dla Ciebie