W styczniu nadal gotuje barszcz. Robię do niego pyszne dodatki z wyjątkowym składnikiem
Święta już dawno za nami, ale barszcz czerwony nadal pojawia się na naszych stołach. Jego magię odkrywamy w połączeniu z odpowiednimi dodatkami. Przygotowuję je z pewnym tradycyjnym nadzieniem.
Barszcz czerwony kojarzy się najbardziej ze świętami Bożego Narodzenia, ale to nie znaczy, że nie możemy się nim delektować przez resztę roku. Sam barszczyk to za mało i przydałyby się do niego jakieś pyszne i sycące dodatki. Kapusta nieodłącznie kojarzy się z tą zupą, dlatego proponowane przez przepisy zawierają w sobie właśnie ten element.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na barszcz 92-letniej pani Henryki
Tarta z kapustą
Tarty są proste do zrobienia, a zawsze wyglądają efektownie. Z tego względu to idealna propozycja potrawy, gdy spodziewamy się gości.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g zimnego masła,
- 1 łyżeczka soli,
- ćwiartka młodej główki kapusty,
- 3 jajka,
- 50 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- pół łyżeczki soli,
- 100 g żółtego sera.
Przygotowanie krok po kroku:
- Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Przesiej mąkę na stolnicę, formując górkę. Zrób w niej wgłębienie, dodaj pokrojone w kostkę masło, sól oraz jajko. Połącz dokładnie wszystkie składniki i formuj jednolitą kulę. Następnie zawiń ją w folię i włóż do lodówki na minimum godzinę.
- Kapustę umyj i usuń z niej głąb. Ćwiartkę główki kapusty dość cienko poszatkuj. W ten sposób poszatkowaną kapustę włóż do garnka z wrzącą wodą. Gotuj przez 3 minuty, następnie odcedź i ostudź.
- Formę na tartę o średnicy 24 cm dokładnie posmaruj masłem. Wyjmij ciasto z lodówki i krojąc je w cienkie plastry wyłóż równomiernie formę na tartę, a następnie nakłuj ciasto widelcem. Połóż na ciasto odcedzoną kapustę.
- Zmiksuj jajka z kremówką i solą, polej po całej powierzchni tarty. Zetrzyj ser żółty na tarce i równomiernie rozsyp na wierzchu.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez ok. 15 minut.
Krokiety z kapustą
Krokiety to świetny pomysł na zwykły obiad lub popołudniową przekąskę. Dla urozmaicenia możemy podawać je z surówkami, sałatkami i różnymi sosami, np. pieczeniowym, jogurtowym lub słodko-kwaśnym.
Składniki:
- 3 jajka,
- 2 szklanki mleka,
- 4 szklanki mąki,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- 30 dag pieczarek,
- 30 dag kiszonej kapusty,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Przygotowanie krok po kroku:
- Do miski wbij 3 jajka, dodaj sól, cukier i miksuj, powoli dolewając mleka. Następnie dosypuj mąki i miksuj do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Na patelni rozgrzej olej i smaż cienkie naleśniki.
- Kapustę kiszoną drobno posiekaj i zagotuj w małej ilości wody przez ok. 15 minut. Gdy będzie miękka, odsącz ją na sitku.
- Pieczarki i cebulkę umyj, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Dorzuć odsączoną kapustę i duś całość pod przykryciem przez 10 minut. Pod koniec smażenia dodaj odrobinę mąki i wymieszaj – dzięki temu farsz będzie bardziej zwarty.
- Na każdego naleśnika wyłóż porcję farszu, zawijaj, obtaczaj w jajku i bułce tartej, a następnie smaż z obu stron, aż nabierze złotego koloru.
Paszteciki z kapustą
Paszteciki z kapustą kojarzą się przede wszystkim ze świętami, ale nie powinniśmy o nich zapominać również poza tym wyjątkowym czasem. Są idealne jako przekąska, albo jako dodatek do barszczu czerwonego.
Składniki:
- 350 g mąki,
- 35 g drożdży,
- 250 ml mleka,
- 100 g masła,
- 4 żółtka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 500 g kiszonej kapusty,
- 200 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- odrobina pieprzu.
Przygotowanie krok po kroku:
- Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski wsyp łyżkę mąki, zrób placami wgłębienie i wkrusz do niego drożdże i cukier. Powoli wlewaj połowę szklanki ciepłego mleka, mieszając całość i zagniatając. Następnie przykryj miskę materiałową ściereczką, odstaw na 10-15 do czasu, aż wyrośnie.
- W tym czasie dokładnie wypłucz kapustę, starannie ją odsącz i przełóż do garnka. Dolej wodę, ziele angielskie, liść laurowy i gotuj kapustę przez około 60 minut. Ugotowaną kapustę odcedź i ostudź.
- Pod koniec gotowania kapusty posiekaj cebulkę, pieczarki i podsmaż, a następnie dodaj kapustę. Dopraw solą i pieprzem.
- Do dużej miski przesiej resztę mąki, dodaj sól i wymieszaj całość. Wlej resztę ciepłego mleka i rozczyn drożdżowy. Dodaj miękkie masło i 3 żółtka. Ciasto mieszaj za pomocą drewnianej łyżki. Dobrze wyrobione jest elastyczne i gładkie – dobrze odchodzi od ręki. Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 40 minut.
- Gdy ciasto urośnie, obsyp stolnicę mąką i podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj w kształt prostokąta. Wzdłuż dłuższego brzegu nałóż farsz i zawijaj ciasto w rulon. Następnie pokrój pod skosem na mniejsze kawałki, około 4–5 cm. W ten sposób pokrojone paszteciki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Przed pieczeniem wierzch pasztecików posmaruj roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut na złoty kolor.