PrzepisSałatkiWiele osób robi tak sałatki. To błędy, które mogą mieć przykre skutki

Wiele osób robi tak sałatki. To błędy, które mogą mieć przykre skutki

Sałatki są nie tylko smaczne i zdrowe, ale również idealne dla osób na diecie, tudzież dbających o formę. Niektóre z nich mogą jednak zamienić dietetyczną sałatkę w prawdziwą bombę kaloryczną. Zobacz, jak tego uniknąć.

Błędy podczas przyrządzania sałatek
Błędy podczas przyrządzania sałatek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Massimo Schinardi

16.06.2024 | aktual.: 16.06.2024 20:51

Większość z nas bardzo lubi sałatki i chętnie przyrządza je w domu, używając ulubionych składników i sosów. Bazą są najczęściej różne rodzaje sałaty oraz surowe warzywa, które wzbogacamy o rozmaite dodatki. I to właśnie one często nas gubią, przez co dietetyczna przekąska staje się bombą kaloryczną. Jak więc przyrządzać sałatki, by uniknąć kalorycznych pułapek?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

1. Majonez

Jednym z najczęściej popełnianych błędów — w kontekście kaloryczności — jest aplikowanie majonezu do wielu sałatek. Majonez to bardzo popularny dodatek do dań, zarówno tych świątecznych, jak i codziennych, nieraz wręcz niezbędny. Jednak może on być najbardziej kalorycznym elementem dania — łyżka majonezu zawiera 166 kcal, a w 100 gramach tego produktu znajduje się aż 680 kcal. Oprócz kalorii zdradziecki majonez zawiera także niezbyt zdrowe tłuszcze i chemiczne konserwanty, które nie służą naszej sylwetce. Zdecydowanie lepszą opcją będzie jogurt naturalny (około 60 kcal w 100 gramach), lecz nie zawsze zagwarantuje on ulubiony smak. Sałatka warzywna bez majonezu? Ciężko sobie to wyobrazić, ale do wielu innych sałatek jogurt z przyprawami idealnie się sprawdzi.

2. Sosy i dressingi

Majonez to nie jedyna pułapka dietetycznej sałatki. Jest wiele innych sosów, które niekiedy przewyższają swoją kalorycznością wszystkie pozostałe składniki – szczególnie jeśli folgujemy z ilością. Sosy z majonezem, śmietaną czy choćby olejem lub oliwą są świetnym dodatkiem do warzyw, ale jeśli chcemy, by sałatka wciąż pozostała fit, to podczas dodawania dressingu należy zachować umiar.

3. Zbyt mała ilość białka

Wiele osób wybiera sałatkę jako alternatywę dla ciężkostrawnego posiłku. Sałatka ma być zdrowszą i mniej kaloryczną wersją dania. Z tego powodu osoby przygotowujące samodzielnie sałatki w domowym zaciszu, wpadają w pewną pułapkę. Otóż przygotowują ją z samych surowych warzyw, zapominając o tym, że nie dostarczą one do organizmu zbyt dużo energii. Sałatka składająca się tylko z warzyw będzie zatem bardzo dietetyczna, ale nie pełnowartościowa. Jeśli jednak dodasz do niej odpowiednią ilość białka, zamieni się w sycące danie, które doda ci sił.

Niedobór białka w diecie może nie tylko utrudniać odchudzanie, ale również powodować poważne konsekwencje w organizmie. Białko jest substancją, która umożliwia prawidłowe przeprowadzenie procesu regeneracji, jest także odpowiedzialne za tworzenie się nowych komórek. Brak białka powoduje zmęczenie, osłabienie i spadek odporności, a to w przypadku osób odchudzających się może poważnie zaburzyć proces zrzucania wagi.

Tuńczyk to doskonały składnik sałatek
Tuńczyk to doskonały składnik sałatek© Adobe Stock

4. Zbyt duża ilość białka

Białko jest niezbędne w procesie regeneracji organizmu i jest budulcem mięśni, dlatego zaleca się, by dbać o jego odpowiednią podaż. Trzeba jednak uważać na to, by nie przesadzić w drugą stronę. Jeśli przyrządzimy sałatkę z samych wysokobiałkowych produktów, to nie będzie ona dietetyczna. Dlatego nie dziw się, że połączenie kurczaka, jajka, fasoli, tofu i dietetycznego żółtego sera z dwoma liśćmi sałaty nie będzie stanowiło super fit sałatki. Nadmiar białka w codziennym menu sprzyja tyciu, ponieważ są to dodatkowe kalorie, które odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Sałatka powinna zawierać białko, ale to surowe warzywa powinny być jej bazą.

5. Nieodpowiednie źródło węglowodanów lub ich brak

W jadłospisie dorosłej, zdrowej osoby powinny znajdować się trzy podstawowe makroskładniki: białko, węglowodany i tłuszcze. Oznacza to, że nawet zdrowe i dietetyczne sałatki powinny zawierać właściwą ilość węglowodanów, jeśli mają stanowić alternatywę dla pełnowartościowego posiłku. Nie ma sensu eliminowanie źródeł wszelkich węglowodanów z sałatek, ponieważ nie dostarczą one niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu energii. Brak energii niekorzystnie wpłynie na organizm i na nasz apetyt. Węglowodany zapewniają uczucie sytości przez długi czas; jeśli je odstawimy, będziemy szybko głodni, a to najprawdopodobniej spowoduje podjadanie między posiłkami. Zatem rozsądna porcja "węgli" powinna znaleźć się w każdej sałatce.

Ogromne znaczenie ma w tym przypadku słowo: "odpowiednią". Jeśli do zielonych liści sałaty dorzucimy 3 razy tyle makaronu, to będzie ona mało dietetyczna. Dlatego miejmy na uwadze nie tylko ile, ale również, jakie węglowodany dodajemy do sałatki — zamiast białego, pszennego makaronu lepiej dorzucić brązowy z mąki pełnoziarnistej, albo komosę ryżową, kaszę gryczaną lub jaglaną, tradycyjną bagietkę również można zamienić na chleb razowy.

6. Orzechy

Z sałatą i świeżymi warzywami idealnie komponują się różnorodne orzechy. Są one cennym źródłem tłuszczów, białka roślinnego, błonnika, steroli roślinnych, przeciwutleniaczy, a także witamin i minerałów. Mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia, m.in. obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Należy jednak mieć świadomość, że orzechy są również bardzo kaloryczne — 100 gramów orzechów to w zależności od rodzaju ok. 550 kcal - 660 kcal. Zatem orzechy tak, ale w umiarkowanej ilości.

Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
sałatkizdrowe odżywianieodchudzanie
Wybrane dla Ciebie