3 najlepsze i najgorsze produkty, jakie możesz kupić w sklepie na Wigilię

Nie masz czasu na przedświąteczne gotowanie, ale nie wyobrażasz sobie Wigilii bez tradycyjnego barszczu z uszkami, pierogów, ciasta czy śledzia? Na ratunek przychodzą gotowce! Dostępne w każdym sklepie - i to w wielu różnych wersjach. Takie gotowe dania kuszą oszczędnością czasu i pracy - ale zanim zdecydujesz się na zakup, warto przeczytać skład. Dowód? Poznaj 3 świetne świąteczne gotowce ze sklepów i 3…które lepiej odłożyć na półkę.

Zastawiony świąteczny stółZastawiony świąteczny stół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | gpointstudio

Dobry świąteczny gotowiec - czyli jaki?

Świąteczne gotowce ze sklepów? Repertuar jest ogromny - a przodują w nim barszcze, uszka, pierogi i śledzie, a także desery: gotowe pierniczki, makowce, czy strucle. To oczywiście nie wszystko, bo tam, gdzie jest popyt, jest też podać, a w sieciach marketów dostaniemy także takie gotowe dania świąteczne jak ryba po grecku, zupa grzybowa, czy sałatka jarzynowa. Jak się nie pogubić i wybrać produkt, który nie tylko zachwyci gości smakiem, ale będzie też dobry pod względem jakości zdrowotnej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka renifery dosłownie rozpływają się w ustach

Przede wszystkim: zawsze czytajmy składy - i wybierajmy produkty, które mają jak najkrótszą listę składników, bez ogromu "E" i bez takich pozycji jak tłuszcz (olej) palmowy, tłuszcz wieprzowy, smalec czy łój. Zachowajmy też czujność, jeśli chodzi o dodatek cukru - niestety wiele gotowych sklepowych barszczy jest doprawianych dużą dawką cukru, podobnie wygląda sprawa w przypadku śledzi czy gotowych sałatek. Oczywiście cukier pojawiający się raz, pod koniec składu nie stanowi tragedii - zwłaszcza jeśli wartość odżywcza wskazuje, że w 100 g produktu cukru jest mniej niż 1-2 g. Ale jeśli w składzie mamy cukier na pierwszym miejscu, a obok niego pojawiają się jeszcze maltodekstryna, dekstroza, glukoza albo syrop glukozowo-fruktozowy, to lepiej zrezygnujmy z zakupu takiego gotowca.

Zaraz poznasz przykłady na to, że świąteczne gotowce diametralnie różnią się między sobą jakością i składem - i przekonasz się, jak ważne jest czytanie informacji zawartych na opakowaniu. Oczywiście wybrane produkty są tylko jednymi z wielu podobnych opcji - a w sklepach spożywczych znajdziesz mnóstwo innych barszczy, pierogów, czy śledzi - zarówno tych świetnej jakości, jak i tych, które ze zdrowym odżywianiem i tradycyjną kuchnią mają niewiele wspólnego.

3 dobrej jakości świąteczne gotowce ze sklepu

  • Pierogi z kapustą i grzybami - Chef Select

Te dostępne w Lidlu pierogi to przykład gotowca idealnego, czyli krótki skład i same dobre jakościowo składniki. Składniki tych klasycznych świątecznych pierogów można by policzyć na palcach jednej ręki: to mąka, kapusta, olej rzepakowy, grzyby oraz przyprawy. I tyle. Jeśli chodzi o klucz programu, czyli grzyby, to w składzie

znajdziemy 6% pieczarek i niecałe 2% grzybów leśnych - w tym borowiki, koźlarze, podgrzybki i maślaki. Jak widzisz, jest to produkt, który spokojnie może zastąpić godziny lepienia domowych pierogów - i wcale nie będzie się od nich mocno różnił listą składników.

  • Barszcz czerwony (koncentrat) - Polska Gościna

Barszcz z gotowców? W sklepach znajdziemy go w wielu wersjach - w proszku, w formie gotowej do spożycia, w wersji z uszkami - albo w formie koncentratu. I to właśnie w tej formie sprzedawany jest dostępny w sieci sklepów Carrefour koncentrat barszczu czerwonego marki Polska Gościna. Jego skład jest właściwie idealny - prawie 70% zagęszczonego soku z buraków, ocet, sól i ekstrakty przypraw. Żadnego dodanego cukru, maltodekstryny, żadnych wzmacniaczy smaku. Do takiego koncentratu należy dodać bulion (8-10 części bulionu na 1 część koncentratu), doprawić i gotowe: mamy pyszny i zdrowy barszcz, który przygotujemy bez żmudnego obierania i gotowania buraków. Na koniec ciekawostka: wśród koncentratów barszczy na rynku zdecydowanie dominuje ten marki Krakus. I choć nie jest to wcale zły produkty, to zawiera dodatek cukru i 10% mniej soku z buraków niż analogiczny produkt marki Polska Gościna.

  • Filety ze śledzia w oleju - Graal

Kupienie dobrej jakości filetów śledziowych - czy to w słoiku, w puszcze, czy w plastikowym pojemniczku nie jest łatwe. Zwykle zawierają one bowiem ogrom cukru i konserwantów, w składzie często pojawiają się też wzmacniacze smaku albo syrop glukozowo-fruktozowy. I choć poszukiwanie idealnych filetów śledzia nie jest proste - to nie jest niemożliwe. A prawdziwym Świętym Graalem wśród sklepowych śledzi jest (nomen omen) śledź w oleju marki Graal. Jego lista składników jest krótka - bo zawiera tylko 3 pozycje: 60% filetów ze śledzia, olej rzepakowy i sól. Żadnego cukru, ani konserwantów. Takie śledzie możemy na Wigilii podać bez dodatków albo w domu zmieszać je z ulubionymi składnikami - śmietaną, jogurtem, gotowaną marchewką tartą, jabłkiem - opcji jest dużo. Ważne, że baza jest świetnej jakości - bo sam śledź to wartościowy produkt pełen witaminy D, witaminy B12 i kwasów omega-3. Ważne tylko, by nie zepsuć go mnóstwem substancji dodatkowych i cukru.

3 słabej jakości świąteczne gotowce ze sklepu

  • Barszcz czerwony - Knorr

Było o barszczu świetnej jakości - to czas na barszcz z przeciwnego bieguna. Barszcz w proszku marki Knorr to prawdziwy koszmar dietetyka - wystarczy tylko spojrzeć na skład. Pierwsze miejsce zajmuje w nim cukier, a drugie - maltodekstryna, czyli nieco bardziej złożona forma cukru, która szybko i mocno podnosi poziom glukozy we krwi (ma wysoki indeks glikemiczny). Dalej wcale nie jest lepiej, bo mamy tu jeszcze pełen nasyconych kwasów tłuszczowych olej palmowy - a efektem jest produkt, który w porcji ma 65 kcal (to bardzo dużo jak na barszcz) i aż 3 łyżeczki cukru.

  • Filety śledziowe bez skóry w sosie grzybowym - Lisner

Im bardziej wymyślne śledzie dostępne w sklepach, tym (zwykle) gorszy skład. Niestety prawda jest taka, że lepiej kupić najprostsze śledzie i w domu dodać do nich śmietanę czy warzywa, niż stawiać na produkt w 100% przygotowany za nas. Zwłaszcza jeśli ma on taki skład jak filety śledziowe bez skóry w sosie grzybowym od marki Lisner. Już sama długość listy składników powinna nas zaniepokoić - a gdy się w nią zagłębimy, jest jeszcze gorzej. Takie opakowanie to tylko 30% śledzi, zaś w pozostałej części gotowego dania znajdziemy takie składniki jak glutaminian sodu, konserwanty czy cukier (100 g tych śledzi zawiera 1 łyżeczkę cukru).

  • Makowiec babuni - Cukiernia Olsza

Dostępny w sieci sklepów Auchan makowiec babuni niestety nie ma wiele wspólnego z babcinymi wypiekami, ani dobrej jakości wypiekami domowymi. I choć dodatek cukru do ciasta jest oczywiście naturalny, to tutaj w składzie cukier pojawia się aż przy…siedmiu okazjach (m.in. w samym cieście, masie makowej, marmoladzie, czy masie "czekoladopodobnej"). Do tego mamy jeszcze syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcz palmowy (dwukrotnie), rodzynki z dwutlenkiem siarki i konserwanty.

* Wybrane produkty pochodzą z oferty sklepów sieci: Auchan, Carrefour, Lidl oraz Intermarche

Aleksandra Kureń, dietetyk kliniczny, Centrum Respo, którego współzałożycielem jest dr Michał Wrzosek

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar