Połącz te trzy przyprawy i jedz na zdrowie. Efekty przyjdą w mig

Połącz te trzy przyprawy i jedz na zdrowie. Efekty przyjdą w mig

Jedne z najzdrowszych przypraw - kurkuma, pieprz i imbir
Jedne z najzdrowszych przypraw - kurkuma, pieprz i imbir
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ArtiStock
26.11.2023 12:44

Połączenie kurkumy, imbiru i czarnego pieprzu to jedno z tych rozwiązań, które dzięki synergistycznemu działaniu może przynieść naprawdę spektakularne efekty. Dotychczas substancje te znajdowały się w centrum zainteresowania osób, którym zależało przede wszystkim na zrzuceniu zbędnych kilogramów. Doniesienia naukowe wskazują jednak, że korzyści ze spożywania kurkumy, imbiru i pieprzu jest znacznie więcej. Kto powinien zatem postawić na tego typu produkty lub gotową suplementację?

Kapsułki, czy produkty naturalne?

Tutaj trudno o jednoznaczną odpowiedź. Warto z pewnością wspomnieć, że wybór suplementu, w skład którego wchodzić będzie ekstrakt z kurkumy, imbiru i piperyny to opcja zdecydowanie wygodniejsza w stosowaniu. Dodatkowo oferta w tej grupie produktów jest naprawdę szeroka i stosunkowo łatwo dobrać suplement do swoich potrzeb zdrowotnych, czy preferencji cenowych. Pamiętajmy jednak, aby stosować suplement ściśle według zaleceń producenta. A jeśli będziemy mieć w tym zakresie jakiekolwiek wątpliwości – skonsultujmy się z dietetykiem lub farmaceutą.

Stosowanie kurkumy, imbiru i czarnego pieprzu w ich naturalnych formach również nie powinno przysporzyć nam kłopotu. To niezwykle uniwersalne w zastosowaniu przyprawy, które sprawdzą się zarówno w potrawach słodkich, jak i wytrawnych. Aby skorzystać z prozdrowotnych właściwości przypraw możemy wzbogacać nimi owsianki, owocowo – warzywne koktajle, domowe ciasteczka, orientalne sosy, czy zimową, rozgrzewającą herbatę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurkuma wyreguluje pracę narządów trawiennych

Kurkuma to roślina pochodząca z Azji. Jej intensywnie żółty kolor nadaje potrawom intrygującą, wyrazistą barwę (kurkuma wchodzi w skład popularnej mieszanki przypraw, jaką jest curry). Jednak stosowanie kurkumy w kuchni nie sprowadza się jedynie do kwestii estetyki dań. Kurkuma zawiera kurkuminę, a ta wykazuje szereg właściwości korzystnych dla naszego zdrowia.

Sięgając regularnie po kurkumę możemy skorzystać z jej działania przeciwzapalnego, antybakteryjnego i przeciwwirusowego. Kurkuma zajmuje także ważne miejsce wśród specyfików rekomendowanych w profilaktyce nowotworowej.

Badania wykazały, że regularne stosowanie kurkumy pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz wspierać prawidłową kontrolę glikemii. W kontekście komfortu trawiennego warto wspomnieć, że kurkuma stymuluje produkcje enzymów trawiennych, hamuje skurcze jelit i poprawia proces trawienia.

Aby skorzystać z pełni prozdrowatnych właściwości kurkumy, pamiętajmy, że jej przyswajalność wzrasta w połączeniu z piperyną i w towarzystwie tłuszczu, np. oliwy z oliwek.

Imbir wesprze wątrobę i zadziała przeciwzapalnie

Kłącze imbiru przywędrowało do nas z Chin oraz Indii, gdzie od wieków cenione jest w tradycyjnej medycynie jako specyfik pomocny w wielu dolegliwościach i schorzeniach. Imbir możemy stosować zarówno w formie sproszkowanej, jak i w postaci świeżego kłącza krojonego w plasterki lub startego drobno na tarce. Zastosowanie tej wyrazistej, lekko pikantnej przyprawy w kuchni jest z kolei niemal nieograniczone. Imbirem możemy wzbogacić smak i aromat domowych pierników, herbat, kawy z puszystą, mleczną pianką, sałatek, czy sosów.

Jakie właściwości oferuje imbir? To niepozornie wyglądające kłącze zadziała m.in. przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antyoksydacyjnie. Imbir wspiera pracę wątroby i nerek. Dodatkowo możemy tutaj liczyć na poprawę w dolegliwościach żołądkowych. Imbir łagodzi uczucie pełności, działa korzystanie w przypadku nudności i wymiotów, przyspiesza opróżnianie żołądka.

Piperyna zwiększy biodostępność substancji odżywczych

Czarny pieprz to chyba jedna z lepiej znanych wszystkim przypraw. Na uwagę zasługuje tutaj jednak piperyna, czyli substancja aktywna zawarta w pieprzu, alkaloid, który znajdował niegdyś zastosowanie w leczeniu m.in. malarii, cholery, czy gangreny.

Odpowiedzialna za ostry smak pieprzu piperyna:

  • wzmaga wydzielanie soku żołądkowego
  • stymuluje wydzielanie enzymów trzustkowych
  • wpływa pozytywnie na przebieg procesów trawiennych
  • zwiększa biodostepność wybranych minerałów, witamin, koenzymu Q10
  • wpływa pozytywnie na proces termogenezy, co przekłada się m.in. na tempo przemiany materii i spalanie tkanki tłuszczowej.

Kiedy stosować połączenie kurkumy, imbiru i piperyny?

Jak widać korzyści płynących ze stosowania imbiru, kurkumy i pieprzu czarnego jest naprawdę sporo. Lista, jaką przedstawiliśmy powyżej, nie jest wyczerpująca i jak donoszą wyniki licznie przeprowadzonych badań, perspektywy stosowania przypraw w leczeniu różnych chorób i dolegliwości są obiecujące.

Suplementacja kurkumą, imbirem i piperyną będzie z pewnością dobrym rozwiązaniem dla osób, które chciałyby poprawić swój komfort trawienny oraz przyspieszyć metabolizm. Takie połączenie substancji odpowiada również specyfice preparatów mających za zadanie przyspieszanie spalania tkanki tłuszczowej oraz redukcję masy ciała. Po kurkumę, imbir i piperynę sięgają często osoby aktywne i sportowcy, jako element suplementacji przedtreningowej.

Nad stosowaniem kurkumy w połączeniu z imbirem i piperyną roztaczają się prawdziwe zachwyty, pamiętajmy jednak, że są to jedynie (i aż!) przyprawy, które bez odpowiedniej diety, stylu życia i aktywności fizycznej nie przyniosą oczekiwanych rezultatów. Tego typu rozwiązania mają nas wspierać. Nie zadziałają natomiast jak magiczna różdżka. Dlatego zacznijmy od zmiany niekorzystnych dla nas nawyków. I sięgajmy rozważnie po suplementacyjne wsparcie w tym zakresie.

Źródło artykułu:prostazdrowadieta.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także