Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko

Koniecznie przetestuj rarytas kuchni dawnej Warszawy. Pieczony schab w marynacie w połączeniu z jajeczno-chrzanowym farszem podasz w towarzystwie kolorowych warzyw i galarety. Prawda, że brzmi ciekawie? A smakuje jeszcze lepiej! Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.

Schab podany w ten sposób, jak sama nazwa wskazuje, związany jest bezpośrednio z Warszawą, a dokładniej z okresem dwudziestolecia międzywojennego. Podawano go wtedy na eleganckich bankietach i spotkaniach towarzyskich. 

Za każdym razem cieszył się ogromną popularnością i nie ma w tym nic niezwykłego, biorąc pod uwagę zarówno ciekawą kombinację smakową, jak i oryginalną formę podania. Galareta w takim wydaniu wygląda jak danie z najlepszej restauracji.

Składniki na schab:

  • 800 g schabu wieprzowego,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Farsz:

  • 3 ugotowane jajka,
  • 60 g tartego chrzanu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu.

Galareta:

  • 1 l bulionu,
  • 30 g żelatyny.

Dodatki:

  • zielona sałata,
  • marchewka z bulionu,
  • kiełki brokuła/lucerny/słonecznika.

O czym warto pamiętać:

  1. Pracę nad przepisem należy zacząć dzień wcześniej. Oczyszczony i osuszony schab natrzyj olejem i przyprawami, po czym owiń go papierem do pieczenia i folią aluminiową.
  2. Tak zabezpieczone mięso powinno trafić do lodówki; najlepiej na całą noc. 
  3. Następnego dnia przełóż schab do formy i piecz go ok. 1,5 godziny w rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku.
  4. Po wyjęciu mięsa z piekarnika należy je ostudzić. Dopiero wtedy możesz dalej z nim pracować. W międzyczasie przygotuj farsz do schabu. 
  5. Żelatynę rozpuść w bulionie domowej roboty i odstaw do stężenia. 
  6. Podziel schab na mniejsze kawałki. W każdym elemencie zrób dodatkowe nacięcie, aby powstała kieszonka. Umieść w niej farsz. 
  7. Nafaszerowane kawałki schabu ułóż w formie wraz z sałatą, plastrami ugotowanej marchewki oraz kiełkami.
  8. Gotową konstrukcję zalej galaretą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Więcej wideo
Tort naleśnikowy z jabłkowym farszem. Deser bez pieczenia w jesiennym klimacieTort naleśnikowy z jabłkowym farszem. Deser bez pieczenia w jesiennym klimacie
Ciasto z kremem stracciatella na gofrach. Na jednym kawałku na pewno się nie skończyCiasto z kremem stracciatella na gofrach. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy
Galette malinowe w potworkowej wersji. Upiornie słodki przysmak na HalloweenGalette malinowe w potworkowej wersji. Upiornie słodki przysmak na Halloween
Kartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą  i sycącą zupęKartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą i sycącą zupę
Duszkowa bruschetta. Strasznie smaczny przepis na HalloweenDuszkowa bruschetta. Strasznie smaczny przepis na Halloween
Kiedy najlepiej kupować oscypki? Ostatni dzwonek dla tradycyjnego smakuKiedy najlepiej kupować oscypki? Ostatni dzwonek dla tradycyjnego smaku
Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsaMieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników