Koniecznie przetestuj rarytas kuchni dawnej Warszawy. Pieczony schab w marynacie w połączeniu z jajeczno-chrzanowym farszem podasz w towarzystwie kolorowych warzyw i galarety. Prawda, że brzmi ciekawie? A smakuje jeszcze lepiej! Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.
Schab podany w ten sposób, jak sama nazwa wskazuje, związany jest bezpośrednio z Warszawą, a dokładniej z okresem dwudziestolecia międzywojennego. Podawano go wtedy na eleganckich bankietach i spotkaniach towarzyskich.
Za każdym razem cieszył się ogromną popularnością i nie ma w tym nic niezwykłego, biorąc pod uwagę zarówno ciekawą kombinację smakową, jak i oryginalną formę podania. Galareta w takim wydaniu wygląda jak danie z najlepszej restauracji.
Składniki na schab:
- 800 g schabu wieprzowego,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Farsz:
- 3 ugotowane jajka,
- 60 g tartego chrzanu,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- ½ łyżeczki soli,
- ⅓ łyżeczki pieprzu.
Galareta:
- 1 l bulionu,
- 30 g żelatyny.
Dodatki:
- zielona sałata,
- marchewka z bulionu,
- kiełki brokuła/lucerny/słonecznika.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad przepisem należy zacząć dzień wcześniej. Oczyszczony i osuszony schab natrzyj olejem i przyprawami, po czym owiń go papierem do pieczenia i folią aluminiową.
- Tak zabezpieczone mięso powinno trafić do lodówki; najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia przełóż schab do formy i piecz go ok. 1,5 godziny w rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku.
- Po wyjęciu mięsa z piekarnika należy je ostudzić. Dopiero wtedy możesz dalej z nim pracować. W międzyczasie przygotuj farsz do schabu.
- Żelatynę rozpuść w bulionie domowej roboty i odstaw do stężenia.
- Podziel schab na mniejsze kawałki. W każdym elemencie zrób dodatkowe nacięcie, aby powstała kieszonka. Umieść w niej farsz.
- Nafaszerowane kawałki schabu ułóż w formie wraz z sałatą, plastrami ugotowanej marchewki oraz kiełkami.
- Gotową konstrukcję zalej galaretą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.