Sezon się kończy, więc się spiesz. Ten pyszny dżem wspomaga tarczycę

Trudno oprzeć się tak intensywnym cytrusowym nutom wzbogaconym o korzenny aromat goździków. Pierwsze skrzypce jednak grają tutaj ciemne winogrona, które zostały zepchnięte nieco na drugi plan, stając się bazą do tworzenia specyfików w baniakach. A ciemne winogrona, poza tym, że są witaminową bombą, mogą też stać się bazą pysznego dżemu.

Domowy dżem winogronowyDomowy dżem winogronowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sezon na winogrona przypada na jesień i zwykle trwa przez dwa miesiące. Najlepiej znamy odmiany ciemną i jasną, choć jest ich znacznie więcej. Winogrono lubi obrodzić i niekiedy brakuje pomysłów na wykorzystanie soczystych owoców. Co zatem zrobić z ciemnego winogrona poza winem czy sokiem? Koniecznie wypróbuj przepis na pyszny i zdrowy dżem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się Piękna Monika, wszyscy zabierają się za jedzenie. To najlepsze ciasto na każdą okazję

Ciemne winogrona - zastosowanie w kuchni i właściwości zdrowotne

Winogronowy dżem to nie taka oczywistość. Zwykle soczyste grona lądują w baniakach, by po dłużej chwili mogły przeobrazić się w domowej roboty wino. To jednak niejedyny sposób na wykorzystanie ciemnych winogron. Warto bowiem wiedzieć, że mogą one stać się bazą do stworzenia aromatycznego, pysznego i zdrowego dżemu.

Winogrona są bowiem bogate w polifenole, które należą do grupy przeciwutleniaczy, a także miedź ważną dla systemu immunologicznego, ponieważ wzmacnia ona odporność i działa antybakteryjnie. Obecny w winogronach potas obniża ciśnienie krwi i uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych, a jod - pierwiastek, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie gruczołu tarczowego - usprawnia produkcję hormonów tarczycy i zapobiega chorobom narządu.

Ciemne winogrona zawierają ważny dla zdrowia serca resweratrol. Związek ten chroni przed zawałem serca, miażdżycą i udarami, a ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne oraz antynowotworowe. Najwięcej resweratrolu znajduje się w skórce winogron, dlatego warto je spożywać wraz z nią.

Dlaczego warto jeść ciemne winogrona?
Dlaczego warto jeść ciemne winogrona? © Canva | Grape Things

Dżem z ciemnego winogrona. Przepis

Składniki:

  • 1 kg ciemnych winogron,
  • 300 g cukru,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 cytryna,
  • łyżeczka goździków.

Przygotowanie:

  1. Winogrona należy dokładnie umyć i osuszyć. Nie zdejmuj skórki z winogron, ponieważ to ona zapewni gęstość przyszłej konfiturze.
  2. Owoce umieść w dużym garnku o grubym dnie. Następnie dodaj cukier i goździki (te najlepiej wcześniej wrzucić do specjalnego woreczka, dzięki czemu później będzie łatwiej je wyłowić).
  3. Całość zacznij podgrzewać na niewielkim ogniu. W międzyczasie przelej wrzątkiem cytrynę, a następnie zetrzyj z niej skórkę i dodaj do gotujących się owoców. Z pomarańczy wyciśnij sok i również dodaj do zawartości garnka.
  4. Dżem gotuj ok. 90 minut od zagotowania. Co jakiś czas mieszaj całość.
  5. Kiedy masa zgęstnieje, oznacza to, że dżem można przełożyć do wyparzonych słoików. Wcześniej wyjmij z masy goździki.
  6. Słoiki zakręć szczelnie, a następnie pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania wody (gorące słoiki pasteryzujemy od ciepłej wody).
  7. Następnie przetwory odstaw do wystudzenia na 24 godziny do góry dnem.
  8. Przechowuj w spiżarni lub innym chłodnym i ciemnym miejscu.
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥