PrzepisSłodkościSezon się kończy, więc się spiesz. Ten pyszny dżem wspomaga tarczycę

Sezon się kończy, więc się spiesz. Ten pyszny dżem wspomaga tarczycę

Domowy dżem winogronowy
Domowy dżem winogronowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.10.2024 14:52, aktual.: 04.10.2024 15:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Trudno oprzeć się tak intensywnym cytrusowym nutom wzbogaconym o korzenny aromat goździków. Pierwsze skrzypce jednak grają tutaj ciemne winogrona, które zostały zepchnięte nieco na drugi plan, stając się bazą do tworzenia specyfików w baniakach. A ciemne winogrona, poza tym, że są witaminową bombą, mogą też stać się bazą pysznego dżemu.

Sezon na winogrona przypada na jesień i zwykle trwa przez dwa miesiące. Najlepiej znamy odmiany ciemną i jasną, choć jest ich znacznie więcej. Winogrono lubi obrodzić i niekiedy brakuje pomysłów na wykorzystanie soczystych owoców. Co zatem zrobić z ciemnego winogrona poza winem czy sokiem? Koniecznie wypróbuj przepis na pyszny i zdrowy dżem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciemne winogrona - zastosowanie w kuchni i właściwości zdrowotne

Winogronowy dżem to nie taka oczywistość. Zwykle soczyste grona lądują w baniakach, by po dłużej chwili mogły przeobrazić się w domowej roboty wino. To jednak niejedyny sposób na wykorzystanie ciemnych winogron. Warto bowiem wiedzieć, że mogą one stać się bazą do stworzenia aromatycznego, pysznego i zdrowego dżemu.

Winogrona są bowiem bogate w polifenole, które należą do grupy przeciwutleniaczy, a także miedź ważną dla systemu immunologicznego, ponieważ wzmacnia ona odporność i działa antybakteryjnie. Obecny w winogronach potas obniża ciśnienie krwi i uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych, a jod - pierwiastek, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie gruczołu tarczowego - usprawnia produkcję hormonów tarczycy i zapobiega chorobom narządu.

Ciemne winogrona zawierają ważny dla zdrowia serca resweratrol. Związek ten chroni przed zawałem serca, miażdżycą i udarami, a ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne oraz antynowotworowe. Najwięcej resweratrolu znajduje się w skórce winogron, dlatego warto je spożywać wraz z nią.

Dlaczego warto jeść ciemne winogrona?
Dlaczego warto jeść ciemne winogrona? © Canva | Grape Things

Dżem z ciemnego winogrona. Przepis

Składniki:

  • 1 kg ciemnych winogron,
  • 300 g cukru,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 cytryna,
  • łyżeczka goździków.

Przygotowanie:

  1. Winogrona należy dokładnie umyć i osuszyć. Nie zdejmuj skórki z winogron, ponieważ to ona zapewni gęstość przyszłej konfiturze.
  2. Owoce umieść w dużym garnku o grubym dnie. Następnie dodaj cukier i goździki (te najlepiej wcześniej wrzucić do specjalnego woreczka, dzięki czemu później będzie łatwiej je wyłowić).
  3. Całość zacznij podgrzewać na niewielkim ogniu. W międzyczasie przelej wrzątkiem cytrynę, a następnie zetrzyj z niej skórkę i dodaj do gotujących się owoców. Z pomarańczy wyciśnij sok i również dodaj do zawartości garnka.
  4. Dżem gotuj ok. 90 minut od zagotowania. Co jakiś czas mieszaj całość.
  5. Kiedy masa zgęstnieje, oznacza to, że dżem można przełożyć do wyparzonych słoików. Wcześniej wyjmij z masy goździki.
  6. Słoiki zakręć szczelnie, a następnie pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania wody (gorące słoiki pasteryzujemy od ciepłej wody).
  7. Następnie przetwory odstaw do wystudzenia na 24 godziny do góry dnem.
  8. Przechowuj w spiżarni lub innym chłodnym i ciemnym miejscu.
winogronawłaściwości winogrondżem