Sezon trwa. Są pyszne, a kilogram kosztuje nawet 450 zł, ale uważaj przy zbieraniu

Smardze to jedne z najsmaczniejszych grzybów, a ich delikatny, orzechowo-maślany smak zachwyca smakoszy na całym świecie. Choć kilogram tych wyjątkowych grzybów może kosztować nawet 450 zł, ich zbieranie wiąże się z pewnymi wyzwaniami.

Sezon trwa. Są pyszne, a kilogram kosztuje 450 zł, ale uważaj przy zbieraniuSezon trwa. Są pyszne, a kilogram kosztuje 450 zł, ale uważaj przy zbieraniu
Źródło zdjęć: © Getty images
Marcin Michałowski

Sezon grzybowy to czas, na który czekają miłośnicy natury i kulinariów. Wśród bogactwa dostępnych gatunków, smardze zajmują szczególne miejsce. Jednak zbieranie tych grzybów wiąże się z ryzykiem pomyłki. Dowiedz się, jak uniknąć niebezpieczeństw i cieszyć się smakiem wiosennej przyrody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakowe koreczki w wydaniu mini. Świetnie sprawdzą się jako ciekawy obiad lub szybka przekąska na ciepło

Wiosenny rarytas - smardze. Jak je bezpiecznie zbierać?

Smardze są dość charakterystyczne, jednak łatwo je pomylić z trującą piestrzenicą kasztanowatą. Pomyłka może mieć poważne konsekwencje, dlatego podczas zbierania smardzy należy zachować szczególną ostrożność.

Cechy smardza:

  • Kapelusz stożkowaty, przypominający gąbkę o dużych porach.
  • Barwa od jeżowej, przez szarą po ciemnobrązową.
  • Jasny, pusty w środku trzon.
  • Występuje w skupiskach w lasach mieszanych, w okolicach bagien i rozlewisk.
  • Wysokość rzadko przekracza 10 cm.

Cechy piestrzenicy kasztanowatej:

  • Kapelusz bardziej owalny i ciemniejszy niż u smardza.
  • Krótszy trzon.
  • Występuje nieco częściej niż smardze.

Gdzie można zbierać smardze?

W Polsce smardze są objęte częściową ochroną. Oznacza to, że nie można ich zbierać w lasach. Dozwolone jest natomiast ich zbieranie na:

  • Prywatnych posesjach.
  • Miejskich terenach zielonych.
  • Łąkach.
  • Parkach.

Pamiętaj, aby przed zbieraniem smardzy na prywatnej posesji uzyskać zgodę właściciela.

Smardze to prawdziwy skarb wiosennej przyrody. Pamiętaj jednak o ostrożności i zachowaj czujność podczas wypraw grzybowych. Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się smakiem natury, unikając niebezpieczeństw związanych z pomyłkami w identyfikacji grzybów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy