PoradySezon trwa. Są pyszne, a kilogram kosztuje nawet 450 zł, ale uważaj przy zbieraniu

Sezon trwa. Są pyszne, a kilogram kosztuje nawet 450 zł, ale uważaj przy zbieraniu

Sezon trwa. Są pyszne, a kilogram kosztuje 450 zł, ale uważaj przy zbieraniu
Sezon trwa. Są pyszne, a kilogram kosztuje 450 zł, ale uważaj przy zbieraniu
Źródło zdjęć: © Getty images
04.04.2024 07:25

Smardze to jedne z najsmaczniejszych grzybów, a ich delikatny, orzechowo-maślany smak zachwyca smakoszy na całym świecie. Choć kilogram tych wyjątkowych grzybów może kosztować nawet 450 zł, ich zbieranie wiąże się z pewnymi wyzwaniami.

Sezon grzybowy to czas, na który czekają miłośnicy natury i kulinariów. Wśród bogactwa dostępnych gatunków, smardze zajmują szczególne miejsce. Jednak zbieranie tych grzybów wiąże się z ryzykiem pomyłki. Dowiedz się, jak uniknąć niebezpieczeństw i cieszyć się smakiem wiosennej przyrody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wiosenny rarytas - smardze. Jak je bezpiecznie zbierać?

Smardze są dość charakterystyczne, jednak łatwo je pomylić z trującą piestrzenicą kasztanowatą. Pomyłka może mieć poważne konsekwencje, dlatego podczas zbierania smardzy należy zachować szczególną ostrożność.

Cechy smardza:

  • Kapelusz stożkowaty, przypominający gąbkę o dużych porach.
  • Barwa od jeżowej, przez szarą po ciemnobrązową.
  • Jasny, pusty w środku trzon.
  • Występuje w skupiskach w lasach mieszanych, w okolicach bagien i rozlewisk.
  • Wysokość rzadko przekracza 10 cm.

Cechy piestrzenicy kasztanowatej:

  • Kapelusz bardziej owalny i ciemniejszy niż u smardza.
  • Krótszy trzon.
  • Występuje nieco częściej niż smardze.

Gdzie można zbierać smardze?

W Polsce smardze są objęte częściową ochroną. Oznacza to, że nie można ich zbierać w lasach. Dozwolone jest natomiast ich zbieranie na:

  • Prywatnych posesjach.
  • Miejskich terenach zielonych.
  • Łąkach.
  • Parkach.

Pamiętaj, aby przed zbieraniem smardzy na prywatnej posesji uzyskać zgodę właściciela.

Smardze to prawdziwy skarb wiosennej przyrody. Pamiętaj jednak o ostrożności i zachowaj czujność podczas wypraw grzybowych. Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się smakiem natury, unikając niebezpieczeństw związanych z pomyłkami w identyfikacji grzybów.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także